Aktualno

Zven nežnih melodij

Zven nežnih melodij

Piše Suzi Pertot: JAZBINE / Božični koncert

Na predzadnji dan minulega leta so v prelepi cerkvici na Jazbinah v Goriških Brdih spet zadonele najlepše božične melodije. Koncert sta, kot je že dolgoletna navada, priredila Cerkveni pevski zbor Jazbine in župnija sv. Florijana in Marije Pomočnice. Veliko ljudi iz zamejstva in bližnje Slovenije je privabila že sama cerkev, ki je bila prizorišče božičnega glasbenega srečanja, saj je znana po zelo lepih freskah. Cerkvico na Jazbinah je namreč poslikal akademski slikar Lojze Čemažar, ki je najprej dokončal oltarno poslikavo čudeža v Kani Galilejski, pozneje pa dodal še prizore iz skrivnosti rožnega venca.
Na letošnjem koncertu so lahko poslušalci prisluhnili organistu Mirku Butkoviču, ki je spremljal nastop, samostojno pa zaigral še štiri orgelske kompozicije, MePZ Pevma – Jazbine ter MoPZ Mirko Filej iz Gorice, oba pod vodstvom priljubljenega dirigenta Zdravka Klanjščka. Posamezne glasbene točke je povezovala mlada napovedovalka Jana Štekar.
Zbora sta poslušalcem predstavila šestnajst bolj ali manj znanih božičnih skladb, bučen aplavz pa je v okviru nastopa požela solistka Emanuela Klanjšček s skladbo Franca Ačka, Počivaj milo detece. Med koncertom je domači župnik Marijan Markežič opravil zahvalno molitev, božično zborovsko srečanje pa se je končalo s svetovno uspešnico Sveta noč, ki jo je na predlog Zdravka Klanjščka vsak zapel v svojem materinem jeziku. Ob tem je dirigent s solznimi očmi spomnil prisotne, da je ravno 30. decembra 2018 potekalo dvesto let, odkar so na Solnograškem prvič zaigrali in zapeli Sveto noč, in sicer ob spremljavi kitare, kajti orgle so se tistega dne pokvarile in pesem so napisali v naglici, da bi jih lahko pri maši vsaj delno nadomeščala.

11.01.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!