ZSŠDI opozorilo javnost o protislovenskih žaljivkah v nogometu

Piše: HC

Mržnja je še prisotna …

Tokrat poglabljamo vsebino tiskovnega sporočila Združenja slovenskih športnih društev v Italiji izpred tedna dni, ki je precej presenetilo javnost. Deželnemu predsedniku italijanske nogometne zveze FIGC Ermesu Cancianiju je predsednik športne krovne organizacije Ivan Peterlin poslal dopis, ki ga objavljamo v celoti. “Želim vam izraziti svojo zaskrbljenost v zvezi z nekaterimi neljubimi dogodki, ki so v zadnjih tednih privedli do ponovnega izbruha zmerjanja z znano žaljivko “s’ciavi” in so močno prizadeli določene ekipe naših članic, ki nastopajo v lokalnih in deželnih tekmovanjih, bodisi na mladinski bodisi na članski ravni. Po pravici povedano, smo bili prepričani, da smo tovrstne izpade, zaradi izboljšanja odnosov med tu živečimi narodi, v zadnjih letih skoraj povsem odpravili, a ugotavljamo, da žal ni tako,” piše v sporočilu, ki ga je ZSŠDI poslalo tudi medijem.

Peterlin takole nadaljuje: “Žrtve žalitev zaradi etnične pripadnosti so bile slovenske ekipe, v sklopu članic ZSŠDI. Na dveh tekmah doberdobske Mladosti v prvi amaterski ligi proti Rudi in goriški Azzurri so nasprotni igralci zmerjali z omenjeno psovko naše igralce in publiko. Podobni prizori, ki pa jih sodniki žal niso zabeležili v zapisnike tekem, so se ponovili tudi na mladinski tekmi prvenstva Under15 med bazovsko Zarjo in tržaško Sant’Andreo San Vito ter na tekmi naraščajnikov Under17 med kriško Vesno in tržiškim UFM. V nekaterih primerih so se nam klubi tudi opravičili. Čeprav se zavedamo, da so tovrstna obnašanja omejena na peščico posameznikov, bi vas vseeno prosili, da posvarite sodniško organizacijo, naj pozorno spremlja dogajanja in naj vsakokrat vključi morebitne omenjene dogodke v zapisnike tekem tako, kot predvideva pravilnik.”

Predsednik ZSŠDI končuje svoje opozorilo z besedami: “Smo resnično zaskrbljeni, da bi lahko tako obnašanje nekaterih posameznikov skvarilo mirno sožitje tu živečih skupnosti in oškodovalo pozitivno podobo celotnega deželnega nogometnega gibanja.” Peterlin se je na koncu tudi zahvalil predsedniku Cancianiju za pozornost in občutljivost, ki ju vedno izkazuje do našega športa. Res kaže prvi mož deželne FIGC veliko odprtost do slovenskega nogometnega gibanja v Furlaniji Julijski krajini, med drugim je brez oklevanj vzel za svojega projekt reprezentance Slovencev v Italiji, ki je dobila pokroviteljstvo zveze, kar ni bilo samo po sebi umevno. Canciani je v odzivu tudi najavil, da bo ob teh rasističnih izpadih primerno ukrepal.

Kaj dodati? Tovrstna zmerjanja in žalitve so se v letih resnično precej polegli (kaka izjema se je pač vedno našla, vendar izpadi nikakor niso bili na dnevnem redu), najbrž pa stopnjevanje nestrpnosti spada v neko splošno živčnost in napetost, ki spremljata današnjo družbo ter tudi mlade ljudi. S tem seveda ne želimo opravičevati držo maloštevilnih posameznikov, katerih početje v vsakem primeru odločno obsojamo. Opažamo pa, da se – kot potrjujejo tudi psihologi – glave po preizkušnji izrednih razmer razmeroma hitro razgrejejo, množijo se znašanja drug nad drugim, “drugačni” (temnopolti, priseljenci, različne manjšine) pa so pri tem itak žal privilegirana tarča. Prav je zato, da se ZSŠDI oglasi, da so društva dosledna pri prijavljanju teh dogodkov, ravno tako pa je pravilno, da nastopi predsednik nogometne zveze in nenazadnje, da se klubi, ki zalotijo v svoji sredi kako gnilo jabolko, opravičijo in nato doma obračunajo, kot je treba.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme