ZSŠDI je klical

Piše: UP

Spletni dogodek, namenjen promociji dobrodelnega sklada

Koronavirusna epidemija je poleg psiholoških stisk in poslabšanja motoričnih sposobnosti mladih pustila tudi finančne posledice slovenskim športnim društvom v Italiji. Ob 50-letnici Združenja so zato pri ZSŠDI-ju ustanovili dobrodelni sklad Skupaj zmoremo, iz katerega lahko društva zaprosijo za enkratni izredni prispevek za dejavnosti, ki jih izvajajo na mladinskem področju.

V petek, 26. februarja, je Združenje organiziralo enega večjih dogodkov za promocijo sklada: štiriurni dobrodelni maraton z naslovom ZSŠDI kliče in geslom Moj dar za šport. Dobrodelni maraton je vodil operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban, ki je v štirih urah gostil res veliko število športnikov, politikov in drugih pomembnih akterjev v našem športu. Seveda pa na takšnem maratonu ni mogel manjkati niti razvedrilni program, za katerega je poskrbel Boris Kobal, ki se je ob vsaki polni uri oglasil s skečem, za glasbeni intermezzo pa je s svojo harmoniko poskrbel Denis Novato.

Če bi želeli omeniti vse športnike, ki so se pogovarjali z Evgenom Banom v oddaji, bi samo za to porabili ves prostor, ki nam je bil namenjen. Naj zato omenimo, da so bili ti iz različnih športnih panog, tako individualnih kot ekipnih, tako s Tržaškega kot Goriškega. Vsi imajo sicer podobne skrbi, saj je epidemija močno zarezala v njihovo delovanje: nekateri imajo težave z vadbenimi prostori, drugi s priagoditvijo treningov ob spoštovanju ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa.

V oddaji so se oglasili tudi pomembni gostje iz Slovenije. Med temi sta bila predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in ministrica RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Od politikov pa sta pozdravila senatorka Tatjana Rojc in deželni svetnik Igor Gabrovec.

Pomemben del dogodka je bila tudi predstavitev 7. raziskave o slovenskem športu v Italiji, ki so jo pri ZSŠDI-ju pripravili skupaj s Slorijem. Na predstavitvi raziskave so sodelovali njen avtor Igor Tomasetig, direktor Slorija Devan Jagodic in strokovna svetovalka pri raziskavi Norina Bogatec. Predsednik ZSŠDI-ja Ivan Peterlin je povedal, da so vse njihove raziskave strokovne, ker jih delajo skupaj s Slorijem. Avtor raziskave Tomasetig pa je razložil, da je težko sestaviti vprašalnik, ki bi zadostil vsem športnim panogam. Dejal je, da se že v tej raziskavi pozna vpliv pandemije, čez nekaj mesecev pa bodo to še nadgradili. Če omenimo samo nekaj številk, ki izhajajo iz najnovejše raziskave, je v šport naših društev vpetih več kot 7000 ljudi. Med temi je regisitriranih tekmovalcev 2700, med katerimi jih je tri četrtine slovensko govorečih.

Na maratonu je predsednik Ivan Peterlin predstavil tudi projekte, ki jih ima združenje v prihodnje glede izobraževanja, kjer se bodo tokrat predvsem posvetili psihološkim posledicam, ki jih pušča pandemija. Sodelavec ZSŠDI Diego Celin pa je predstavil projekte, ki jih ponujajo šolam.

Del oddaje je bil namenjen tudi nogometni reprezentanci Žile (sponzor ekipe je ZKB Trst Gorica), ki bi morala poleti nastopiti na Europeadi, vendar se ne ve še, ali bodo Europeado še enkrat prestavili za eno leto.

Za režijo dogodka je poskrbel Antonio Giacomin, pri izvedbi pa so pomagali tisti, ki opravljajo civilno službo pri ZSŠDI. Pri združenju sicer načrtujejo, da bodo imeli vsak mesec spletno oddajo, v kateri bi predstavljali slovenski šport v Italiji.

Glede na to, da je bil dogodek namenjen predvsem promociji dobrodelnega sklada, so večkrat ponovili, kje se lahko daruje. Svoj prispevek lahko nakažete na tekoči račun: ZKB Zadružna kraška banka Trst Gorica: ZSŠDI Skupaj zmoremo IT 41 Z 08928 02201 01000 0046826 namen “Sklad Skupaj zmoremo”. Medijska partnerja dogodka sta bila Primorski dnevnik in Slosport.org.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme