Goriška

ZSKP tudi letos na Okusih ob meji!

ZSKP tudi letos na Okusih ob meji!

“Zamejska vas” od 26. do 29. septembra v ul. Crispi v Gorici

Gorica se že dalj časa pripravlja na pomembno mednarodno prireditev Okusi ob meji, ki bo stekla v četrtek, 26. septembra. Na mestne ulice bodo navalili najrazličnejši ljudje, turisti, sladokusci. V zraku bodo doneli zvoki različnih kultur in uživali bomo ob vonjavah po specialitetah evropske in svetovne kuhinje. Tudi pri Zvezi slovenske katoliške prosvete se tudi letos že pripravljajo na sodelovanje pri mednarodni poulični manifestaciji. Tako kot vsako leto bo šotor ZSKP v ulici Crispi, ob Trgovinski zbornici, na zelo lepem, zavidljivem prostoru.
V ponedeljek, 16. septembra, je v sejni sobi Kulturnega centra Lojze Bratuž potekal sestanek ZSKP, na katerem je spregovorila predsednica Franca Padovan, ki je uradno sporočila, da bodo v skupnem prostoru pod šotorom, “zamejski vasi”, imeli svoje “kulinarične kotičke” slovenska društva Sabotin iz Štmavra, F. B. Sedej iz Števerjana in Vinoteka Števerjanski griči, Vrh Sv. Mihaela ter Hrast iz Doberdoba. Tudi letos bo ponudba enogastronomskih dobrot nedvomno raznolika. Organizatorji so med drugim tiskali grafično izredno vabljiv dvojezični jedilni list, na katerem so navedene vse specialitete – vsako društvo bo ponudilo to, kar je zanj značilno: pri PD Vrh Sv. Mihaela bodo ponujali sladoled z različnimi domačimi prelivi, pri kiosku ZSKP bodo na voljo pivo in druge pijače, F. B. Sedej iz Števerjana in Vinoteka Števerjanski griči bodo ob žlahtni kapljici cvrli prašičje meso in rezali pršut, Štmaverci bodo kuhali sladke in slane njoke, dunajske zrezke in krompir, za konec pa se bodo obiskovalci pri stojnici SKD Hrast sladkali s palačinkami in štrudljem.
Za letošnjo izvedbo Okusov ob meji so pri Zvezi slovenske katoliške prosvete ob običajni kulinarični ponudbi poskrbeli tudi za marsikatero novost. V šotoru bodo namreč med drugim postavili nove mizice, v stilu enoteke, z novimi prti, kar bo nedvomno ustvarilo lepši, vabljivejši prostor “zamejske vasi”, in tudi briških vin, ki jih bodo servirali v steklenih kozarcih, ne bo manjkalo. Dekleta Bodeče Neže z Vrha bodo skrbela za otroški kotiček, v katerem bodo malčke zabavala, tako da si bodo lahko starši privoščili kak miren trenutek ob dobrih jedeh. Poleg kulinarike bo v zamejski vasi poskrbljeno tudi za glasbeno razvedrilo, saj bo v četrtek, 26. septembra, v živo nastopila tolkalna skupina učencev SCGV Emil Komel v sodelovanju z društvom Ars Atelier. Ravnateljica SCGV Emil Komel Alessandra Schettino je napovedala, da bo njihov nastop gotovo primeren za tako prireditev. V petek, 27. septembra, bo igral Ansambel ABC iz Doberdoba, v soboto, 28. septembra, ansambel Love guns, v nedeljo, 29. septembra popoldne, pa Briški kvintet s svojo narodno-zabavno glasbo.
Pri ZSKP se trudijo, da bodo tudi letos uresničili ta skupni projekt, ki zahteva veliko naporov okoli stotine prostovoljcev. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Kat

20.09.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!