Znanstveni posvet

Svoje slovenstvo so izpričali v širnem svetu

V dvorani Finžgarjevega doma na Opčinah, Dunajska cesta 35, bo v petek, 8. oktobra 2021, ob 15.00 potekal posvet Svoje slovenstvo so izpričali v širnem svetu. Organizirata ga Študijski center za narodno spravo in Društvo slovenskih izobražencev Trst.

Namen znanstvenega posveta je predstaviti dogodke, ki jih je pred osemdesetimi leti (1941) sprožil napad na Jugoslavijo, in usode rojakov, ki sta jih vojna in revolucija pognali v tujino. Pri tem se bodo  osredotočili na usode sedmih osebnosti, ki so poznane tako v zamejstvu in izseljenskih skupnostih kot v širšem slovenskem prostoru, ter na njihovem primeru osvetlili okoliščine, v katerih so se znašli in delovali. Izhodišče za predstavitev so njihovi spomini, ki so doslej izšli v zbirki Zapisi iz zdomstva. Zbirko ureja Ivo Jevnikar (tržaška založba Mladika). Na podlagi spominov bodo referenti predstavili njihovo življenjsko pot.

Osebnosti, ki jih bodo na posvetu predstavili, so: Alojzij Geržinič (referat prof. Aleš Brecelj); Pavel Borštnik (referat dr. Renato Podbersič); Jože Mihevc (referat dr. Rozina Švent); Branko Rebozov (referat dr. Andrej Fink); Zdravko Kalan (referat Ivo Jevnikar); Cilka Žagar (video intervju, ki ga je z njo posnela Anamarija Rajk); Anton Komotar (referat prof. Helena Janežič).

Udeležba je možna le ob izpolnjevanju pogojev PCT. Zaradi omejitve obiska organizatorji naprošajo, da vsak svojo udeležbo prijavi na naslov: info@scnr.si.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme