Zmagovita skupna čezmejna kandidatura!

Piše: DD

Nova Gorica-Gorica, Evropska prestolnica kulture 2025

“Evropi želimo sporočiti tole: Evropa ne potrebuje meja! Evropa potrebuje solidarnost in enotnost! Čas je za novo poglavje v evropski integraciji, to poglavje naj bo namenjeno ljudem. In dve Gorici sta zelo dober primer tega.” S temi besedami se je župan mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič zahvalil članom mednarodne komisije, ki so v petek, 18. decembra 2020, razglasili Novo Gorico v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025. Čezmejna kandidatura je bila zmagovita! Na skupnem trgu dveh Goric se je zgodil še en nepozaben dogodek, eden tistih, ki bodo ostali zapisani v spominu navzočih in v krajevnih kronikah, saj vsi lahko upamo, da bo prinesel veliko dobrega za ves obmejni prostor.

“Nista zmagali samo Nova Gorica in Gorica, zmagala je Evropa,” je dodal goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je prepričan, da bo ta naziv spremenil zgodovino in prihodnost naših otrok in vnukov. EPK gotovo pomeni velik uspeh za vso Goriško in hkrati priznanje, da so bili storjeni koraki pravilni.

Na Trgu Evrope/Transalpini se je v petek popoldne okrog velikega ekrana zbrala množica. Prisotni so bili dva župana, Sandra Sodini, člani ekipe, ki je pripravljala kandidaturo, predstavniki EZTS, drugi upravitelji, podporniki, časnikarji in nekaj občanov. Pozorno in napeto so spremljali pozdravne besede in nagovore ministra za kulturo RS Vaska Simonitija, državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Ignacije Fridl Jarc, predstavnika Evropske komisije v Sloveniji Zorana Stančiča in krajše predstavitve štirih kandidatk, Ljubljane, Ptuja, Pirana in Nove Gorice-Gorice. Ko pa je predsednica mednarodnega sveta strokovnjakov za izbor EPK-ja Cristina Farinha na koncu dvignila pred kamero list z napisom Nova Gorica, je na goriškem trgu eksplodiralo veselje. Navzoči so od navdušenja kričali in si skakali v objem, marsikdo, zlasti med tistimi, ki so največ delali, ni mogel zadrževati solz.

V izjavi za javnost je Miklavič dejal, da “ta zmaga za obe Gorici pomeni pospešek v procesu zlivanja somestja, hkrati pa postajamo prva prestolnica na svetu v dveh državah. To je unicum, ki ga je prepoznala tudi evropska žirija in dala priložnost, da sporočimo celotni Evropi, kaj pomeni mir, kaj pomeni to, da ni mej in da se ljudje združujejo na področju kulture in ustvarjalnosti.” To je pomembno za celotno regijo, od Bovca do Vipavske, Krasa in Idrijsko-Cerkljanske, pa tudi za čezmejno območje. “Združujemo tisto, kar je 20. stoletje raztrgalo … Goriška si želi postati evropska regija. S to idejo smo tudi prepričali žirijo.” Ziberna se veseli skupne zmage “enega in istega mesta. Vedno bolj razmišljamo ne kot dva osebka, temveč kot eden sam. Zmaga ne zadeva samo nas, ki tu živimo danes, ampak tudi naslednje rodove.” Ne gre samo za to, da uresničimo 600 dogodkov. “Danes v resnici ne ustvarjamo pogojev za praznovanje leta 2025, temveč pogoje, da bi spremenili zgodovino in kulturo vseh, ki tu živimo.” Če nam je to uspelo tu, kjer so tragedije 20. stoletja lahko koga prepričale, da ni mogoče sodelovati na mednarodni ravni, lahko to dosežejo tudi druga obmejna področja po Evropi. “Naša vloga je biti priče nečesa, kar se lahko uresniči tudi drugje v Evropi.” Vodja kandidature Neda Rusjan Bric je v petek izjavila, da so občutki čudoviti. Vse se sicer “ne bo spremenilo že pojutrišnjem, niti sredi leta niti konec leta 2021.” Najprej je treba postaviti temelje. “Smo pa delali tako, da bi po letu 2025 stvari tu resnično ostale.” Okrepiti in povezati nameravajo institucije, strukture, povečati turizem, “leta 2025 pa se bomo pogovarjali, kaj smo naredili”. Vse se lahko zgodi: “Upam, da smo se dovolj naučili, da bomo pripravljeni na vse mogoče izzive … Interesi so različni. Če bomo stopili skupaj, bomo lahko kaj naredili.” Koordinatorka kandidature Vesna Humar je poudarila, da “EPK prinaša programe za celotno ozemlje Primorske, od izvira do izliva Soče na obeh straneh meje. V vseh občinah, ki sodelujejo, smo zasnovali programe, ki so specifični za območje in bistveni za njihov razvoj”. Mesti bosta seveda središče dogajanja. Številni so tudi programi razvoja v turizmu, gostinstvu, kulturi, revitalizaciji dediščine, ki se bodo začeli dogajati že leta 2021.

Svet slovenskih organizacij je izrazil veliko zadovoljstvo: “Gre za izreden uspeh za goriški čezmejni prostor, ki bo dal novega zagona vsem tistim integracijskim smernicam, ki so se sprožile ob demokratizaciji Slovenije in ob njenem vstopu v sklop evropskih institucij. Obenem bo to priložnost za nove možnosti na gospodarskem področju.” In še: “Glavni adut projekta je bilo dejstvo, da je bil vključen velik spekter družbenih subjektov, ki na dveh straneh meje sooblikujejo kulturno tkivo dveh mest.” Tudi Slovenska skupnost je čestitala ekipi in županoma. “Prizadevanja, delo in trud so se končno obrestovali in goriški prostor ima zdaj novo priložnost, da ovrednoti vse svoje potenciale in jih pokaže pred celotnim evropskim kontekstom. Imenovanje za EPK 2025 je še posebno spodbudno v tem zahtevnem času, ki ga označujejo posledice koronavirusa.” Gotovo gre za velik izziv, ki vključuje ne le kulturno področje, temveč tudi gospodarstvo, ekologijo in strukture za povezovanje. “Pri SSk verjamemo, da bosta obe mesti znali na najboljši način izkoristiti to veliko priložnost.” Izbor Nove Gorice in Gorice za EPK sta z veseljem pozdravila tudi škofija Koper in nadškofija Gorica: “To bo nedvomno predstavljalo pomembno priložnost za ovrednotenje kultur našega prostora, ki ju je v temelju zaznamovala zgodovina oglejske Cerkve, katere hčerki v veri sta naši cerkveni skupnosti,” sta zapisala škofa Jurij Bizjak in Carlo Roberto Maria Redaelli.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme