Zmagovalec ansambel Murni iz Šentjurja

Prvi konec tedna v juliju, kot po navadi, je v Števerjanu, v župnijskem parku med borovci, zavelo praznično vzdušje, med pravimi prijatelji. Daleč je že tisto leto, ko je prvič zazvenela glasba med števerjanskimi borovci! Letos je potekal že šestinštirideseti festival narodno-zabavne glasbe po vrsti, eden najstarejših slovenskih festivalov domače zabavne glasbe s tekmovanjem za prestižno nagrado društva F. B. Sedej. Na 46. Festivalu narodno-zabavne glasbe Števerjan 2016 so sodelovali avtorji in ansambli narodno-zabavne glasbe iz vse Slovenije in iz bližnje Koroške. Vsak ansambel se je predstavil z dvema skladbama: eno prvič izvedeno, drugo pa iz bogate zakladnice. Festival igra pomembno vlogo v razvoju slovenske kulture in spodbuja kakovostno rast narodno-zabavne glasbe v celotnem slovenskem prostoru.
Kljub nagajivemu vremenu, ki je v nedeljo čez dan ponagajalo poslušalcem, je lepo vreme spremljalo tridnevno tekmovanje in zato smo lahko uživali ob zvoku polk in valčkov na tem lepo urejenem briškem prizorišču.
Očitno malce nagajivo vreme prinaša Števerjancem srečo, saj so lahko ponosni na dosežen kakovosten rezultat prijavljenih ansamblov in število obiskovalcev, čeprav je bilo zaznati manjši upad zaradi vsesplošne gospodarske stiske. V petek, 1. julija, in v soboto, 2. julija, sta bila na sporedu predfinalna večera, kjer se je pomerilo osemindvajset ansamblov. Sobotni program je netekmovalno, vživeto uvedel ansambel B ES AS goriških harmonikarjev, doma iz okolice Nove Gorice. V nedeljo, 3. julija, pa je bil na sporedu zadnji dan 46. Festivala Števerjan 2016 s finalnim delom, z nastopom gosta, s podelitvijo nagrad ter z nagovorom predsednika organizatorja SKPD F. B. Sedej, Filipa Hledeta.
Na prvih dveh tekmovalnih večerih je komisija za glasbo (Mihael Corsi, Nikolaj Pintar, Dario Bertinazzi, Denis Novato, Igor Podpečan, Renato Verlič; komisiji je predsedoval Filip Hlede) prepustila v finalni nedeljski del deset ansamblov: Jug, Klateži, Maj, Mladi upi, Moment, Sekstakord, Vikend, Azalea, Frajerke in Grajski kvintet. Ansambla Tik tak in Murni sta s svojim nastopom prepričala prisotne in si tako prislužila finalni nastop po mnenju publike.
S podelitvijo nagrad se je v nedeljo zvečer med Borovci končal letošnji že 46. Festival narodno-zabavne glasbe Števerjan 2016. Tridnevni maraton slovenske pesmi je mojstrsko povezovala priznana napovedovalka Tjaša Hrobat. Zmagovalci večera so Murni iz Šentjurja, ki jim je strokovna komisija za skladbo Presneti glavobol (avtorica besedila Vera Šolinc, avtor glasbe Bojan Lugarič) dodelila prvo nagrado in trofejo drušva F. B. Sedej. Iz glasbene zakladnice so zapeli pesem Ta zadnji direndaj Šentjurskih muzikantov. Drugo nagrado je komisija prisodila ansamblu Sekstakord iz Planine pri Sevnici, ki je izvedel pesem Ne pozabi me (glasba Matic Plemenitaš, besedilo Damjan Pasarič); tretjo pa ansamblu Mladi upi iz Šmarij pri Jelšah, ki je zapel skladbo S tabo lahko bi letela (glasba David Bevc, besedilo Anja Ropotar). Nagrado za najboljšega debitanta je prejel ansambel Moment iz Vinske Gore. Komisija za besedilo (Janez Dolinar, Lucija Tavčar in Martina Valentinčič kot predstavnica organizatorja) je nagradila Mateja Bojaneca za skladbo Ne joči mami, ki jo je tudi sam uglasbil, izvajal pa ansambel Vikend iz Vinske Gore. Nastopajoča besedila so bila različna po tematiki, a vendar včasih premalo izvirna. Občinstvo je najbolj navdušil ansambel Tik Tak iz Studena pri Postojni, ki je za skladbo iz zakladnice Zaradi pesmi ans. Braneta Klavžarja prejel nagrado občinstva.
Gost nedeljskega večera je bil priznani Slovenski oktet. Nastop izjemne glasbene skupine je bil preplet Avsenikove glasbe in slovenske ljudske ustvarjalnosti na najvišji ravni. Prav v soboto zvečer je namreč potekala prva obletnica odhoda s tega sveta znamenitega Slavka Avsenika. Pevci so uživali na odru prav tako kot poslušalci, ki so napolnili prireditveni prostor. Izkazali so se z odličnim petjem, poslušalci pa z aplavzi, ki so kot po pravilu nagrajevali izjemne izvedbe, tudi med samim izvajanjem pesmi. Nastop Slovenskega okteta pa je pričaral tak večer, ki se ga bodo poslušalci števerjanskega koncerta še dolgo spominjali. Po koncertu so si pevci vzeli čas in se družili z obiskovalci, kar je vsem še polepšalo vzdušje.
Nedeljski “adrenalinski” popoldan je snemal tržaški sedež Rai, ki bo oddajal finale 10. in 14. julija. Po dogovoru pa bo posnetke RTV Slovenija predvajala 29. julija in 5. avgusta.
Tudi letos je bilo možno poslušanje celotnega poteka tekmovanja preko spletne strani društva F. B. Sedej, www. sedej. org, kar je dodatno obogatilo ponudbo organizatorja predvsem tistim, ki jim je Števerjan težko dosegljiv. V podcastu je bilo možno poslušanje vseh tekmovalnih skladb. Interaktivno sodelovanje je bilo tudi možno preko društvene Facebook strani.
Števerjance so v tem tekmovalnem “tridnevju” počastili številni gostje, med katerimi naj omenimo županjo občine Števerjan Franco Padovan, senatorko v italijanskem parlamentu Lauro Fasiolo, podpredsednika deželnega sveta in deželnega tajnika SSk Igorja Gabrovca, pokrajinskega tajnika SSk Julijana Čavdka, podpredsednico goriške pokrajine Maro Černic, podpredsednika ZSKP iz Gorice Miloša Čotarja, župana občine Brda Franca Mužiča, županjo občine Sovodnje ob Soči Alenko Florenin in predsednika SSO Walterja Bandlja.
Obiskovalcem festivala je bil na voljo obširen bilten o sami prireditvi. Brošuro, ki obsega desetine črno-belih pa tudi več barvnih strani, je izdala Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice, za grafično oblikovanje in prelom je poskrbel Igor Škorjanc. Letošnjo uvodno misel je prispevala tajnica društva F. B. Sedej Katja Dorni.
Pri organizaciji in izpeljavi festivala imajo vsako leto pomembno vlogo pokrovitelji, ki so Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice, Občina Števerjan, Rai – Postaja Trst A, Občina Brda, Fundacija Goriške hranilnice in Svet slovenskih organizacij; prav tako tudi sponzor Avto Batič Ajdovščina. Seveda gre prisrčna zahvala tudi vsem ostalim cenjenim darovalcem, ki so zagotovili pomembno finančno podporo letošnjemu festivalu. Misel hvaležnosti gre tudi vinoteki Števerjanski griči, lovski družini iz Števerjana, domačemu kulturnemu društvu Briški grič, KD Sabotin iz Štmavra in PD Štandrež za posojeno dragoceno opremo.
Ozvočenje sta urejala Vasja Križmančič s sodelavci in Niko Klanjšček, ki sta se tudi letos odlično izkazala. Števerjanski festival ni le glasbeno tekmovanje, ampak ima tudi velike zasluge pri ohranitvi kulturne dediščine in daje mladini močno oporo, da se lahko s ponosom zaveda svojih korenin in da vedno bolj spoznava, da je treba biti narodu zvest in tako ohranjevati lastno identiteto.
Ob koncu čutimo dolžnost, da se zahvalimo številnim Števerjancem, fantom in dekletom, ki neutrudno skrbijo za brezhiben potek tako pomembne zamejske manifestacije. Mislimo, da ni bilo še nobenemu obiskovalcu žal za obisk na našem prazniku v tej prelepi briški vasici, saj je vsak festival s svojimi melodijami, ansambli in gosti enkratno doživetje, ki se vsakomur nepozabno vtisne v spomin.
Festivalske luči so ugasnile, privoščili si bomo dolgo, upajmo, vroče poletje in se v mislih že spogledovali z naslednjim 47. Števerjanskim festivalom. Poslušalce in ljubitelje narodno-zabavne glasbe ponovno vabimo čez leto dni v briško prestolnico narodno-zabavne glasbe.
Marjan Drufovka

46. Festival Števerjan 2016

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme