Zmagalo je prijateljstvo

Piše: SD

Celovec / Nogometni turnir treh manjšin

Vsakoletno srečanje med nogometnimi reprezentancami slovenskih narodnih manjšin, ki se družijo v zdravem športnem duhu, postaja že tradicija. Turnir z naslovom Dobrodošli pri nas je letos potekal na Koroškem, v Celovcu, in prisotna so bila tri moštva: hrvaška reprezentanca (SKD Gorski kotar), domačini oz. Korošci (Team Koroška) in še ekipa slovenske manjšine iz Italije (ZSŠDI). Madžarska reprezentanca, ki je ponavadi zmagovala na turnirju, se ga letos ni udeležila.

Dogodek je organizirala koroška krovna športna organizacija Slovenska športna zveza (Slowenischer Sportverband) pod pokroviteljstvom urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in je potekala v soboto zjutraj, 15. oktobra 2022, v športnem parku SAK v Welzeneggu. Na igrišču, ki je bilo dolgo 60 in široko 40 m, je vsak od dveh polčasov tekme trajal po 12 minut, vsako ekipo pa je sestavljalo sedem igralcev, vključno z vratarjem. Nogometaši, ki so tokrat sestavljali tri predstavniške ekipe, so se srečali že v petek zvečer, ko so imeli priložnost se družiti in spoprijateljiti.

Naslednjega dne je končno napočil trenutek za tekme, najprej so stopili na igrišče Korošci in zamejci iz Italije, v glavnem iz Goriške in s Krasa, ki jih je v vlogi trenerja vodil načelnik nogometne komisije ZSŠDI Igor Tomasetig; ekipo ZSŠDI so poleg njega sestavljali še Dean Šemec, Damjan Batič, Alex Blažina, Jaš Grgič, Jaro Brecelj, Max Argentin, Samuel Devetak, Peter Soban, Giorgio Lorenzi, Tomaž Grassi, Maurizio Vidali, Peter Emili. Ekipi Slovencev iz Italije je bilo dovolj zadeti en sam gol za dosego pomembne zmage proti domačinom – prva tekma se je zato zaključila 1-0 (zadel J. Brecelj), čeprav je bila tekma ves čas zelo odprta. Sledil je dvoboj med Korošci in hrvaškim moštvom SKD Gorski kotar, v katerem so se Hrvati izkazali s prepričljivo zmago in končim rezultatom 4-2.

Nazadnje je bil na sporedu finale med dvema zmagovitima ekipama (SKD Gorski kotar – ZSŠDI). Kljub visokemu ritmu in tekmovalnemu duhu vseh športnikov se je finale zaključil z neodločenim izidom 0-0. Ekipa ZSŠDI se je izkazala še predvsem v trdni obrambi, saj v dveh tekmah ni dobila niti enega gola. Zaradi večjega števila zadetih golov so na turnirju zmagali Slovenci iz Hrvaške, čeprav so tudi oni dosegli eno zmago in eno izenačenje prav tako kot ekipa Slovencev iz Italije. Sledili sta podelitev nagrad in razglasitev zmagovalcev – nagrado za MVP-ja oz. “naj-igralca” je prejel Tomaž Grassi, harmonikaš dogodka. Po nagrajevanju je predstavnik hrvaške reprezentance vse navzoče povabil na Hrvaško, kjer bo potekalo naslednje srečanje. Nazadnje je bila na vrsti še pogostitev, na kateri so se navzoči prijateljsko družili in ob harmonki radi zapeli nekaj slovenskih pesmi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme