Zlato!

… je zapisala Gazzetta dello Sport ob zmagi slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu v Carigradu. Izbrana slovenska vrsta, ki jo je vodil odlični srbski trener Igor Kokoškov, je premagala srbske košarkarje. Kdor je gledal tekmo, je trpel (in se veselil) tako, kot smo nekoč trpeli (in se veselili) ob uspehih zlate košarkarske generacije Jugoslavije.
Hitra igra, prepričljivi posamezniki, asi svetovnega formata na obeh straneh in še in še; da pa sta bila drama in končni izid še bolj prepričljiva, sta v finalu poskrbela še najboljša slovenska igralca Goran Dragić in Luka Dončić, ko sta, oba poškodovana, obsedela na klopi.
Gašper Vidmar, Anthony “Tone” Randolph, Klemen Prepelič in Jaka Blažič pa so z zbranostjo in naravnost imenitno igro pripeljali do konca tekmo, slavili s končnim izidom 93: 85 za Slovenijo. In slavje se je začelo… v Carigradu, po vsej Sloveniji, vsepovsod, kjer živimo Slovenci, da, tudi pri nas!
Sedem tisoč slovenskih ljudi je odšlo v Carigrad podpirat naše košarkarje, tisti, ki pa smo bili doma, smo lahko poslušali tako mogočno petje slovenske himne, kot ga doma nikjer ne slišimo! In to sredi Carigrada, v neposrednem prenosu po celem svetu!
Zlata kolajna slovenskih košarkarjev je združila Slovenijo, kot je ne združi danes žal nobena druga stvar, še najmanj pa politika!
Sam sem gledal prenos v živo po hrvaški televiziji, RTV Slovenija si je sramotno zabila avtogol, ker tekme ni prenašala!!!, in poslušal sem komentarje hrvaških izvedencev: neverjetno lepo so govorili o slovenskih fantih, isto so počeli italijanski in tudi srbski komentatorji. Kako daleč je vse to od dnevne politike! In ko sta skupaj na parket prišla slovenski premier Miro Cerar in njegova kolegica iz Srbije Ana Brnabić, ovita v slovensko in srbsko zastavo, si lahko, če si hotel, videl moč športa, ki ne ločuje, ampak združuje.
“Nekdo je moral izgubiti”, je dejal srbski košarkarski as Bogdanović, ko je športno čestital Slovencem, medtem ko je srbski trener Kokoškov svojim sonarodnjakom dejal, da je sam seveda Beograjčan, a da so slovenski košarkarji igrali s srcem in kot ekipa, da so si zaslužili zlato.
Kako je odmevala že slovenska zmaga nad Španijo v polfinalu, je dovolj zgovoren podatek, da je sloviti Mick Jagger, vodja legendarne skupine Rolling Stones, v soboto zvečer, 16. t. m., v Spielbergu v Avstriji nagovoril stotisočglavo množico na koncertu in poklical tudi prisotne Slovence, ki so se mu huronsko javili, tako glasno, da jih je “pomiril” z besedami: “Ja, ja, vemo, vemo, da boste osvojili evropsko prvenstvo, to vemo vsi”!
Če smo bili naravnost navdušeni ob izjemni zmagi, če smo zares doživeli mravljince, ko so iz polne dvorane v Carigradu slišali ubrano in glasno petje Zdravljice, če smo…, potem moramo biti tudi pošteni in priznati, da je bilo v slovenski reprezentanci veliko mladeničev, ki so “južnjaki”, saj so otroci mešanih zakonov, kot smo Slovenci v Italiji tudi vedno bolj Slovenci iz narodnostno mešanih zakonov.
In naj nam bo to vsem lekcija, da smo Slovenci vsi, “ki smo zato se zbratli, / ker dobro v srcu mislimo”.
Dvomilijonski narod smo, pomemben je vsakdo izmed nas; prepoznavni, uspešni, odlični smo, ko delujemo, se obnašamo, dihamo skupaj, kot je dihala slovenska košarkarska reprezentanca, ki je osvojila zlato po devetih zmagah v Carigradu!
Bravo in hvala, fantje!

“Slovanska šola nam je dala še en čudovit košarkarski večer”, ...

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme