Zlati komelovci so osvojili odlično tretje mesto

Piše: Samuel Devetak Fotografije: Janez Eržen

Maribor / Državno zborovsko tekmovanje Naša pesem 2022

Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice se je v prejšnjem tednu izvrstno odrezal na 27. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem, ki je potekalo v dvorani Union v Mariboru v soboto in nedeljo, 28. in 29. maja 2022. Komelovci so nastopili v soboto zvečer – pozneje je sledilo nagrajevanje po kategorijah, in sicer podeljevanje zlatih, srebrnih in bronastih nagrad. MeMlPZ Komel je prejel zlato plaketo, kar je že samo po sebi velik uspeh na tako uglednem tekmovanju. V nedeljo popoldne je bilo na vrsti slovesno nagrajevanje tekmovanja, na katerem so žirantje razglasili točkovanja posameznih zborov v stotinkah – goriški pevski zbor je osvojil odlično tretje mesto z 92,7 točkami na 100. Poleg bronaste kolajne so komelovci prejeli še dve posebni nagradi, in sicer nagrado za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe, napisane od leta 2002 do zdaj, in nagrado za najboljšo zasedbo, ki je prvič nastopila na Naši pesmi.

Program, ki ga je zapel Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel z dirigentom Davidom Bandljem, je bil izredno sugestiven in raznolik. Začel se je z renesančnim pastirskim madrigalom Fair Phyllis I Saw angleškega skladatelja Johna Farmerja. Sledila mu je romantična, čustveno nabita skladba nemškega skladatelja Johannesa Brahmsa, in sicer Zwei Motetten, Op. 74 – Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen. Za epilog je pevski zbor izbral skladbo The Shadow mariborske skladateljice Tadeje Vulc, ki ga jo je skladateljica napisala prav zanj.

Slovensko državno zborovsko tekmovanje Naša pesem je tudi letos organiziral Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Mednarodni žiriji je predsedovala slovenska dirigentka Karmina Šilec, ostali žirantje so bili Ambrož Čopi (Slovenija), Jānis Ozols (Latvija), Bengt Ollén (Švedska) in Martina Batič (Slovenija).

Zbor Komel je osvojil tretje mesto ex aequo s Komornim zborom Orfej (dir. Andraž Hauptman), drugo mesto je dosegel ljubljanski Komorni zbor Megaron s 93,7 točkami, na najvišjo stopničko na letošnjem tekmovanju Naša pesem 2022 pa je stopil Akademski pevski zbor Maribor (dir. Tadeja Vulc) s 94,7 točkami. Revialni nastop sta imela Komorni zbor Dekor iz Ljubljane, ki je zmagal na prejšnji izvedbi revije Naša pesem, in Mešani zbor Vokalne akademije Ljubljana. Na slovesnem nagrajevanju tekmovanja je bila prisotna tudi Urška Bittner Pipan, “desna roka” direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Damjana Damjanoviča, ki je podelila Gallusove plakete za življenjsko delo nekaterim skladateljem in glasbenikom – med temi je bil tudi goriški skladatelj Patrick Quaggiato, ki se podelitve osebno žal ni mogel udeležiti, zaradi česar je nagrado prevzel dirigent komelovcev David Bandelj.

Letošnje tekmovanje Naša pesem predstavlja višek sezone zbora Komel, ki se je celo zborovsko sezono pripravljal na nastop na tem prestižnem odru. Z rezultatom so bili tako pevci kot dirigent izredno zadovoljni, saj je kronal ves vložen trud, ki ga zdravstvena kriza zadnjih dveh let gotovo ni olajšala.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme