Kristjani in družba

Življenje, posvečeno Besedi

Življenje, posvečeno Besedi

Piše Jurij Paljk: Zbornik o življenju in delu prof. Janeza Zupeta

V Vipavi so v nedeljo, 13. t. m., in dan kasneje v Ljubljani predstavili zbornik o prof. Janezu Zupetu; predstavitev je bila tudi v Zupetovi domači vasi, Horjulu.
Ob 75-letnici rojstva prof. msgr. Janeza Zupeta je izšel zbornik Janez Zupet. Življenje, posvečeno Besedi; spominski zbornik sta ob podpori občine in krajevne skupnosti Vipava v sozaložništvu izdali založbi Salve in Celjska Mohorjeva družba.
V organizaciji župnije Vipava in Škofijske gimnazije Vipava so zbornik predstavili v avditoriju Škofijske gimnazije Vipava, kjer se nas je zbralo zelo veliko, predvsem njegovi sopotniki, nekdanji dijaki in vsi tisti, ki smo cenili in cenimo njegovo delo. Večer so povezovali domačinka Martina Krečič, duhovnik Primož Erjavec, ki je prebiral misli Janeza Zupeta, in Aleks Birsa Jogan, ki je bral besede, ki so jih drugi izrekli o prof. Zupetu. V zborniku je sodelovalo kar 46 piscev, med temi trije škofje; predvsem pa so o njem pisali njegovi nekdanji dijaki, prijatelji, sopotniki. Ganljivo je bilo videti, da se je med številnimi predstavitve zbornika v Vipavi udeležil tudi prof. Franc Kralj, zgodovinar in rektor Malega semenišča v Vipavi leta 1972, ko je mladi prof. Janez Zupet prišel v Vipavo, najprej za leto dni za prefekta, nato pa za profesorja angleškega, francoskega in drugih jezikov, po potrebi tudi latinščine.
Koliko jezikov je obvladal, bo ostalo skrivnost, čeprav nas je bilo veliko, ki smo ga o tem spraševali; še najbolj verjetno je, da jih je veliko več kot samo 21, to številko je nekoč z nasmeškom priznal nam malosemeniščnikom.
Prof. msgr. Janez Zupet, duhovnik, prevajalec in lektor, se je rodil 16. oktobra 1944; večji del plodnega življenja je preživel v Vipavi.
Dobra tri leta po njegovem odhodu v večnost je izšel zbornik, ki ga je uredil dr. Anton Štrukelj, Zupetov tesni sodelavec, s pomočjo sodelavcev, seveda. Zbornik je lično oblikoval prof. Lucijan Bratuš, slikar iz Vipave, medtem ko je jezikovni pregled opravila Helena Škrlep. V njem so zbrani spomini sorodnikov, sodelavcev, učencev, sobratov, prijateljev in drugih, ki so vsaj del življenja hodili ob njem. Dodana so nekatera besedila prof. Zupeta: njegova teološka razmišljanja, predstavitve posameznih prevodov, nekaj pogovorov, ki jih je imel za tiskane medije, in pestro slikovno gradivo. Med intervjuji z njim je objavljen tudi daljši intervju iz našega Novega glasa, ki smo ga imeli z njim leta 1998. Ob koncu 384 strani zajetnega zbornika je obsežna bibliografija, ki je več kot samo pregleden dokaz njegove bogate zapuščine. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

 

24.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!