Živeti s kulturno dediščino danes za jutri

Piše: Helena Kregar, predsednica strokovnega sveta DKPS

Vzgoja za ljubezen do domovine in države

Četrto mednarodno konferenco Vzgoja za ljubezen do domovine in države smo v Društvu katoliških pedagogov Slovenije posvetili kulturni dediščini. Naslovili smo jo Živeti s kulturno dediščino danes za jutri.

V slovenskem šolskem prostoru smo ena redkih organizacij, ki že nekaj let spremlja delo učiteljev v šolah na področju domoljubja. Na teh konferencah učitelji lahko predstavijo najboljše primere svojega dela. Veliko prispevkov je tudi iz zamejstva in izseljenstva, predvsem iz Argentine. “Prispevki naših cenjenih sonarodnjakov, zdomcev, nam sporočajo, kako pomembna je bila odločitev staršev, da želijo otrokom prenesti slovenski jezik, običaje, znanje o Sloveniji ter ljubezen do domovine. Pa ne le odločitev, ampak trdo, dosledno in vztrajno, toda ljubeče delo, ustvarjalnost, znanje, poštenost in brezpogojna ljubezen do domovine, do slovenskega naroda – ne glede na to, kaj slabega so v domovini doživeli. Njihovo trdno slovenstvo nam je vedno znova vzor slovenske identitete in ohranjanja slovenske dediščine”, smo zapisali v uvodniku Zbornika konference. V njem smo tudi letos zbrali vsa predavanja, dostopen pa je na spletni strani DKPS (https://www.dkps.si)

Konferenco je gostila OŠ heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu. Izvedli smo jo na odru in deloma tudi po spletu. V uvodu nas je nagovoril predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Pozdravni nagovor je imel tudi Lojze Peterle, predsednik Združenja za vrednote osamosvojitve, naslovil pa ga je s pomenljivo trditvijo, da naše korenine niso preteklost. Plenarna predavanja so predstavili štirje strokovnjaki. Etnolog dr. Janez Bogataj nas je popeljal skozi primere ohranjanja in uničevanja dediščine po Sloveniji. Publicistka Erika Jazbar iz Gorice je spregovorila o delovanju slovenskih skupnosti in o ohranjanju slovenstva v treh italijanskih pokrajinah z avtohtono slovenskim prebivalstvom. Arhitekt Janko Rožič je spregovoril o arhitekturni dediščini prostora, kustosinja Sonja Kogej Rus iz Etnografskega muzeja Slovenije pa nas je popeljala skozi pestrost zbirk in bogastva slovenske in svetovne dediščine Slovencev po svetu. Prepričani smo, da je konferenca enkratna priložnost za prikaz izjemne ustvarjalnosti slovenskih učiteljev, ki svojim učencem prenašajo vrednote slovenstva. Po drugi strani pa je povezava z zamejstvom in izseljenstvom tudi zanje priložnost, da spoznajo kako močna vez je ljubezen do domovine, ki jo gojijo Slovenci izven matične domovine.   

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme