Živali med vojno: nenadomestljiva pomoč, tolažba in upanje vojakov, nato pa zavrženo blago

Piše: Tamara Mizerit Fotografije: Tamara Mizerit

Gorica / Prireditev Možje in živali na frontah

Na sugestivni lokaciji posestva Fonzarijeve domačije, danes posestva Barnaba in biodinamične kmetije Castel San Mauro, ki jo upravlja Manuel Mauri, se je med 15. in 17. septembrom 2023 odvijala tridnevna prireditev Možje in živali na frontah prve svetovne vojne. Lokacija je seveda bila izbrana namenoma, kajti kraj je povezan s takratnimi dogajanji. Štmaver in Solkan sedaj povezuje nova brv čez Sočo, ki omogoča kolesarjem in sprehajalcem prehod. Pred prvo svetovno vojno pa je kraja povezoval lesen mostič in čoln, ki so mu pravili barkarola. Na pobudo veleposestnika Ivana Fonzarija so leta 1910 iz Štmavra zgradili most, dolg 80 metrov, na katerem sta si ob slavnostnem odprtju bratsko podala roko Solkanec in Štmaverc. Pred izgradnjo tega mostu je ljudi čez reko prevažal čoln, ki pa je bil odvisen od toka in gladine reke Soče. Most je po izbruhu prve svetovne vojne uporabljala avstrijska vojska, nato je bil večkrat razstreljen in za silo popravljen, dokler ni bil tako dotrajan, da ga je deroča reka odplavila. Na mestu, kjer se Pevmica izliva v Sočo, še danes iz vode štrlijo piloti, ki nas spominjajo na ta mostič.

Vse to in še marsikaj o takratnih vojnih dogodkih je bilo lepo prikazano na črno-belih fotografijah, ki so krasile pročelje stavbnega kompleksa kmetije, ter na panojih v oljčniku, da si je lahko opazovalec ob fotografijah in napisih lahko ogledal še posestvo. Ob 18.00 je bila na vrsti glasbena točka, nato pa predstavitev knjige Muli e conducenti! Tutti presenti! 1872–1991: il legame tra muli e alpini attraverso 120 anni di storia avtorice Serenelle Ferrari, ki je na kratko povzela nekaj misli o tem, kako so si ljudje, vojaki vzeli pravico, da so živali uporabljali v vojnah, po opravljenih nalogah pa jih zavrgli, pomorili in pozabili. Na milijone živali je bilo vključenih tako v transportna kot najrazličnejša dela na bojiščih. Ob popolnoma strateško pomembnih nalogah so vse te živali, konji, osli, mule, psi, golobi, kanarčki, kresničke in druge, opravljale tudi neformalno delo, kajti bile so tudi prijateljice utrujenih vojakov, dajale so jim toplino in bile v uteho v tistih kriznih trenutkih, a se o tem ni nikoli ali se je premalo govorilo.

Naslednji dan je odred alpincev reparto salmerie della sez. A.N.A. Di Vittorio Veneto pripeljal na posestvo skupino mul, to so križanci med kobilo in oslom, ki so jih vojaki uporabljali med vojno, ker so bolj vzdržljive, trpežne in primernejše za vleko tovora tudi v težko dostopnih predelih na strmih stezah in pobočjih. Po predstavitvi vloge teh živali je sledil še nastop zbora Sant’ Ignazio iz Gorice. Zadnji dan je bil na vrsti še vodeni sprehod z vodičko Sabrino Pellizon, ki je poskrbela za zgodovinsko razlago, do prej omenjenih mostov čez reko Sočo.

Vsi trije večeri so se zaključili ob razpravah s prisotnimi in gostiteljem dogodka ter ob dobri kapljici s kmetije Castel San Mauro.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme