Živa Cerkev v času koronavirusa

Kot je vsem že dobro znano, bo pandemija letos zaznamovala tudi Veliko noč, največji krščanski praznik, ki povzema glavno sporočilo krščanske vere. Zaradi znanih strogih ukrepov v cerkvah ne bo ne javnih obredov ne blagoslovov ne maš, pa tudi tradicionalne velikonočne navade bodo močno okrnjene. In vendar je kljub vsem omejitvah oz. prav zaradi njih še bolj pomembno, da kristjani po svojih močeh vseeno obhajamo Veliko noč.
Cerkev – kot ustanova in kot Božje ljudstvo – se je v tem smislu v zadnjih tednih res dobro organizirala in si veliko prizadeva, da bi bila vernikom v oporo. Že sveti Peter, ki je bil ribič, je bil zelo “domač” z mrežami … Pa tudi papež Frančišek, današnji sv. Peter, vedno pogosteje uporablja družbena omrežja, da bi dosegal čim več ljudi. Dne 3. aprila je preko Youtuba vse pozval, da bi “z ustvarjalnostjo ljubezni” na čim boljši način izkoristili letošnji sveti teden, v katerem naj bi posebno pozornost posvetili molitvi v družini. “Evangelij Velike noči naj se sliši tudi v tišini naših mest”, je dejal. “Ohranimo upanje, da bomo v teh dneh pripravili boljši čas”! Sveti oče je v zadnjih tednih vedno bolj prisoten po domovih, v katere smo priklenjeni, saj po prvi televizijski mreži Rai vsako jutro ob 7. uri neposredno predvajajo njegovo mašo v Domu sv. Marte. Karkoli se dogaja v Vatikanu, vedno prenaša tudi Youtube kanal Vatican News. Bogat z novicami je tudi istoimenski portal (v slovenščini na naslovu https: //www. vaticannews. va/sl. html).
PAPEŽEV VELIKI TEDEN
Na oljčno nedeljo je papež maševal ob 11. uri, obrede velikega četrtka in petka z njim lahko po televiziji (Rai ali TV2000) ali Youtubu spremljamo ob 18. uri, petkov križev pot ob 21. uri, sobotno velikonočno bdenje ob 21. uri, velikonočno mašo v nedeljo ob 11. uri, ob 12. uri pa blagoslov Urbi et Orbi (tega in petkov križev pot bo prenašala tudi TVSLO1).
e-OBČESTVA
Maša prek televizijskih oz. računalniških zaslonov je veljavna oblika pomoči pri molitvi v trenutku, ko se je ne moremo udeležiti v cerkvi. Zato v tem času mnogi duhovniki po Italiji in vsem svetu skušajo dati svoj delež in biti blizu ljudem. Mnogi so se prvič približali “novim medijem” in novi način opravljanja lastnega poslanstva jih na neki način tudi spreminja, opogumlja, marsikomu vliva več vneme. Res je, da bo pandemija na splošno spremenila našo družbo in naše navade, po vsej verjetnosti pa tudi naša cerkvena občestva; sedanja nekateri duhovniki že imenujejo “internetno občestvo“, “elektronsko občestvo” ali kar “e-občestvo”.
GORICA
Goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli, ki se v zadnjih tednih pogosto javlja po Facebooku, je že napovedal, da bo še naprej spremljal in nagovarjal svoje vernike prek Facebooka (Arcidiocesi di Gorizia) in kanala goriške Cerkve na Youtubu (Chiesadigorizia). Na oljčno nedeljo je maševal za zaprtimi vrati v stolni cerkvi ob 18.30 (prenos po Facebooku). V sredo, 8. aprila, bo ob 18.30 vodil obred v stolnici, na veliki četrtek, 9. aprila, pa ob 21. uri; ob 21.15 bodo po vsej škofiji zvonili zvonovi, ki bodo nato utihnili do velikonočnega bdenja. V četrtek ne bo ne krizmene maše ne obreda umivanja nog. Na veliki petek, 10. aprila, bo nadškof prisoten v stolnici ob 15. uri, na veliko soboto, 11. aprila, pa bo vodil bdenje z začetkom ob 21.30. Vsi zvonovi v škofiji bodo naznanili Veliko noč ob 22.15. Na dan Velike noči, 12. aprila, bo msgr. Redaelli v stolnici obhajal sv. mašo ob 18.30.
V goriški nadškofiji so na voljo tudi zloženke in manjši priročniki z molitvami, blagoslovi in navodili, ki jih župniki (tudi v slovenskem jeziku!) razpošiljajo ljudem preko elektronske pošte, whatsappa in drugih oblik elektronske komunikacije. Kapilarno delo v dveh slovenskih pastoralnih enotah opravljata škofov vikar za slovenske vernike Karel Bolčina in dekan Marijan Markežič, gradivo je na razpolago na Facebook straneh Pastoralne enote Soča/Vipava in Slovenskega pastoralnega središča Gorica. Na Facebooku in Youtubu objavlja vsakodnevne zanimive in bogate prispevke v pripravi na Veliko noč (v italijanščini) g. Nicola Ban, med drugim odgovorni za mladinsko pastoralo in vodja štirih velikih goriških župnij.
TRST
Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je na oljčno nedeljo maševal za zaprtimi vrati v katedrali sv. Justa ob 10.30. Mašo so neposredno predvajali po Radiu Nuova Trieste, deželni postaji Rai in v živo po tv Telequattro. Na isti televizijski mreži bo v četrtek, 9. aprila, ob 16.30 v neposrednem prenosu maša, v petek, 10. aprila, ob 15. uri pasijon, ob 20. uri križev pot. Velikonočno bdenje bo v soboto ob 21. uri predvajal v živo Radio Nuova Trieste. V nedeljo, 12. aprila, bodo ob 10.30 velikonočno mašo z nadškofom, ki bo podelil tudi papežev blagoslov, predvajali Radio Nuova Trieste, deželna postaja Rai in Telequattro.
Na cvetno nedeljo zjutraj so po Facebooku prenašali mašo iz svetišča na Repentabru; rektor svetišča Anton Bedenčič je z avtom šel skoz vasi, ki spadajo v župnijo, in blagoslavljal oljke na balkonih.
Ne pozabimo, da je ob 9. uri vsako nedeljo slovenska maša iz rojanske cerkve na Radiu TrstA, ki jo zlasti v našem zamejstvu zvesto spremlja res veliko ljudi.
FACEBOOK
Kar nekaj duhovnikov neposredno predvaja mašo po Facebooku. Na Slovenskem (in tudi pri nas) je med njimi morda najbolj znan mladi g. Martin Golob (na sliki), župnik v Srednji vasi v Bohinju, ki je postal prava medijska zvezda, saj njegove maše spremlja tudi do 40 tisoč oseb (med tednom mašuje ob 19. uri, ob nedeljah ob 10. uri). So pa tudi drugi (poiščite jih na Facebooku!), kot npr. g. Jože Plut – Šorc (župnik na Polici in vodja programskega sveta Družine), p. Silvo Šinkovec, p. Viljem Lovše, g. Andrej Vončina, g. Niko Čuk itd. Zelo dejaven je tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Zanimive vsebine imajo tudi FB portal radia Ognjišče, TV Exodus, Nova 24TV, Katoliški radio Mir Slovenija itd.
DD

Maše in obredi na spletu in družbenih omrežjih

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme