Živa Cerkev obhaja Veliko noč v času koronavirusa

Stopili smo v sveto tridnevje, s hitrimi koraki se bliža največji krščanski praznik, Velika noč. In vendar so cerkve in spovednice prazne. Zaradi strogih ukrepov letos ne bo ne bogoslužij ne javnih obredov ne blagoslovov, pa tudi tradicionalne velikonočne navade bodo močno okrnjene. Kljub vsem omejitvah oz. prav zaradi njih je še bolj pomembno, da kristjani po svojih močeh vseeno obhajamo Veliko noč. Cerkev se je v tem smislu v zadnjih tednih res dobro organizirala in si veliko prizadeva, da bi bila vernikom v oporo. Prepričani smo, da duhovniki, ki zasebno obhajajo maše in obrede, še naprej prinašajo na oltar molitve vseh vernikov.

PAPEŽ FRANČIŠEK

Sveti oče je vedno bolj prisoten po domovih, v katere smo priklenjeni, saj po prvi televizijski mreži Rai (tudi po Nova24tv.si) vsako jutro ob 7. uri neposredno predvajajo njegovo mašo v Domu sv. Marte. Karkoli se dogaja v Vatikanu, redno prenaša Youtube kanal Vatican News. Bogat z novicami je tudi istoimenski portal (v slovenščini na naslovu https: //www. vaticannews. va/sl. html). Obrede velikega četrtka in petka s papežem lahko po televiziji (Rai ali TV2000) ali Youtubu spremljamo ob 18. uri, petkov križev pot ob 21. uri, sobotno velikonočno bdenje ob 21. uri, velikonočno mašo v nedeljo ob 11. uri, ob 12. uri pa blagoslov Urbi et Orbi (tega in petkov križev pot bo prenašala tudi TVSLO1).

e-OBČESTVA

Maša prek televizijskih oz. računalniških zaslonov je veljavna oblika pomoči pri molitvi v trenutku, ko se je ne moremo udeležiti v cerkvi. Zato v tem času mnogi duhovniki skušajo dati svoj delež in biti blizu ljudem. Mnogi so se prvič približali “novim medijem”. Novi način opravljanja lastnega poslanstva jih na neki način tudi opogumlja, marsikomu vliva več vneme. Zdi se, da pandemija spreminja tudi naša cerkvena občestva; sedanja nekateri duhovniki že imenujejo “internetno občestvo“, “elektronsko občestvo” ali kar “e-občestvo”.

GORICA

Goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli še naprej spremlja in nagovarja svoje vernike prek Facebooka (Arcidiocesi di Gorizia) in kanala goriške Cerkve na Youtubu (Chiesadigorizia). Na veliki četrtek, 9. aprila, vodi obrede za zaprtimi vrati v stolni cerkvi ob 21. uri; ob 21.15 bodo po vsej škofiji zvonili zvonovi, ki bodo nato utihnili do velikonočnega bdenja. V četrtek sta odpadla krizmena maša in obred umivanja nog. Na veliki petek, 10. aprila, bo nadškof prisoten v stolnici ob 15. uri, na veliko soboto, 11. aprila, pa bo vodil bdenje z začetkom ob 21.30. Vsi zvonovi v škofiji bodo naznanili Veliko noč ob 22.15. Na dan Velike noči, 12. aprila, bo msgr. Redaelli v stolnici obhajal sv. mašo ob 18.30.

V goriški nadškofiji so na voljo tudi zloženke in manjši priročniki z molitvami, blagoslovi in navodili, ki jih župniki (tudi v slovenskem jeziku!) razpošiljajo ljudem preko elektronske pošte, whatsappa in drugih oblik elektronske komunikacije. Kapilarno delo v dveh slovenskih pastoralnih enotah opravljata škofov vikar za slovenske vernike Karel Bolčina in dekan Marijan Markežič, gradivo je na razpolago na Facebook straneh Pastoralne enote Soča/Vipava in Slovenskega pastoralnega središča Gorica. Na Facebooku in Youtubu objavlja vsakodnevne zanimive in bogate prispevke v pripravi na Veliko noč (v italijanščini) g. Nicola Ban, med drugim odgovorni za mladinsko pastoralo in vodja štirih velikih goriških župnij.

TRST

Tržaški škof Giampaolo Crepaldi je na oljčno nedeljo maševal za zaprtimi vrati v katedrali sv. Justa. Maša na veliki četrtek bo v neposrednem prenosu po Radiu Nuova Trieste, deželni postaji Rai in po tv Telequattro ob 16.30; v petek, 10. aprila, ob 15. uri pasijon, ob 20. uri križev pot. Velikonočno bdenje bo v soboto ob 21. uri predvajal v živo Radio Nuova Trieste. V nedeljo, 12. aprila, bodo ob 10.30 velikonočno mašo z nadškofom, ki bo podelil tudi papežev blagoslov, predvajali Radio Nuova Trieste, deželna postaja Rai in Telequattro.

Ne pozabimo, da je ob 9. uri vsako nedeljo slovenska maša iz rojanske cerkve v Trstu na Radiu TrstA, ki jo zlasti v našem zamejstvu zvesto spremlja veliko ljudi. Na Veliko noč bo maša v Rojanu izjemoma v neposrednem televizijskem prenosu.

SLOVENIJA

Cerkev na Slovenskem je v tem času izjemno dejavna. Škofje do preklica podeljujejo vernikom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski maši. Kot piše na portalu slovenske Cerkve, katoličani naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, televiziji ali spletu ter s prejemanjem duhovnega obhajila. Slovenska škofovska konferenca je sprejela navodila, v katerih je vernikom sporočila, kako naj obhajajo praznike Velike noči v času epidemije, ki so dostopna na spletni strani katoliške Cerkve.

Svete maše so med tednom (od ponedeljka do sobote) po Radiu Ognjišče ob 10. uri (radio.ognjisce.si), po TV Exodus ob 6., 12., 18. in 24. uri (www.exodus.si), po Nova24tv.si (papeževa maša) ob 7. uri (nova24tv.si/tv-v-zivo/), po TV Slovenija 2 ob sredah in petkih ob 10. uri (4d.rtvslo.si/zivo/tvs2), po Katoliškem radiu Mir Slovenija ob 18. in 19. uri (katoliskiradiomirslovenija.si). Nedeljske maše so po Radiu Ognjišče ob 10. uri, po TV Exodus ob 6., 8.30, 12., 15.30, 18. in 24. uri, po Nova24tv.si ob 7. uri (papeževa maša), po Radiu ARS ob 10. uri (ars.rtvslo.si), po TV Slovenija 2 ob 10. uri, po Katoliškem radiu Mir Slovenija ob 10., 11. in 18. uri, po Radiu TS A ob 9. uri (www.sedezfjk.rai.it), po ARS – 3. programu Radia Slovenia ob 10. uri (ars.rtvslo.si). Številni so tudi prenosi župnijskih svetih maš, adoracije, molitev rožnega venca, pobožnosti križevega pota (najdete jih na spletnem mestu: https://katoliska-cerkev.si/spremljanje-svetih-mas-preko-spleta-radia-in-televizije).

FACEBOOK

Kar nekaj duhovnikov neposredno predvaja mašo po Facebooku. Na Slovenskem (in tudi pri nas) je med njimi morda najbolj znan mladi g. Martin Golob (na sliki), župnik v Srednji vasi v Bohinju, ki je postal prava medijska zvezda, saj njegove maše spremlja tudi do 40 tisoč oseb (med tednom mašuje ob 19. uri, ob nedeljah ob 10. uri). So pa tudi drugi (poiščite jih na Facebooku!), kot npr. g. Jože Plut – Šorc (župnik na Polici in vodja programskega sveta Družine), p. Silvo Šinkovec, p. Viljem Lovše, g. Andrej Vončina, g. Niko Čuk itd.

DD

Maše in obredi po spletu, televiziji in radiu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme