Žile navdušile na Europeadi

Piše: HC

Za nami je četrta Europeada, evropsko nogometno prvenstvo avtohtonih narodnih manjšin, na katerem so prvič nastopili s svojo reprezentanco Slovenci v Italiji. Na avstrijskem Koroškem je tamkajšnja slovenska narodna skupnost na čelu s Slovensko športno zvezo, društvom Europeada in pod krono federalistične zveze evropskih narodnosti FUEN vzorno organizirala mogočno dogajanje, ki je trajalo polnih osem dni, od sobote, 25. junija, do sobote, 2. julija 2022. Kdor je imel srečo, da je v živo spremljal prireditev med Celovcem in Pliberkom, s srcem v ravnini okoli Klopinjskega in Zablaškega jezera, pa se je tudi sam prepričal, da je šlo za odmevno manifestacijo, navdušujočo v vseh pogledih. Navsezadnje pa je bil odličen krstni nastop na kakovostnem prvenstvu naših Žil, izbrane vrste slovenskih nogometašev v Italiji. Zasedli so končno sedmo mesto med 19 selekcijami, potem ko so bili prvi v predtekmovalni skupini E in so po nesrečnem žrebu v četrtfinalu naleteli na nepremagljive Nemce z Južne Tirolske. Le-te so izbranci selektorja Maria Adamiča namučili in izgubili s tesnim 1 proti 0, Südtirol pa je nato osvojil Europeado, zmagal je tudi vse tri prejšnje (2008 v Švici pri Retoromanih, 2012 v Nemčiji pri Lužiških Srbih in 2016 doma na Južnem Tirolskem) in v zgodovini tega tekmovanja še nima poraza niti na posamezni tekmi.

Naši nogometaši so po vrsti ugnali Slovake iz Madžarske v Železni Kapli s 3 : 0 (David Colja dva gola, Dennis Pitacco enega) in Madžare iz Slovaške brez boja s 3 : 0, igrali neodločeno v Šmihelu v Podjuni proti Srbom iz Hrvaške 1 : 1 (David Colja), po porazu proti Južnim Tirolcem (1 : 0) pa so v tolažilnem turnirju za razvrstitev od 5. do 8. mesta v Velikovcu igrali neodločeno proti Hrvatom iz Srbije z 1 : 1 (Ivan Kocman), premagali Rome iz Madžarske z 1 : 0 (David Colja) ter izgubili proti Srbom iz Hrvaške s 3 : 0. Našo skupnost so predstavljali v najlepši luči, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji je celoten projekt zasnovalo in uresničilo izjemno resno in na visoki ravni. Fantje so se odlikovali po lepem nogometu, moštvenem duhu in obnašanju na prizorišču kot odprava zrelih mladih mož. Spoštovali so jih vsi nasprotniki, vse so na igrišču spravili v hude škripce. Zadovoljni so lahko tudi pri deželni nogometni zvezi FIGC, ki je dala pokroviteljstvo delegaciji Žil. Naposled so torej Južni Tirolci četrtič prevladali po tesni zmagi v finalu v Celovcu proti odličnim gostiteljem, Slovencem iz avstrijske Koroške. V ženskem turnirju, ki so se ga udeležile samo štiri reprezentance, pa so prvo mesto slavile koroške Slovenke po zmagi v finalu prav proti Južnim Tirolkam. Edinstvena izkušnja za vse športnice in športnike je bilo tudi bivanje v olimpijski vasi v Škocjanu pri Klopinjskem jezeru, slikovito je bilo tudi odprtje z mimohodom postav v samostanu v Dobrli vasi.

Lepa vizitka za Slovence v Italiji je bil tudi nastop vokalne skupine Anakrousis na kulturnem dogodku v Šentprimožu ter pevskega dua Martina Žerjal – Eugen Ban na osrednji predstavi na odru Kulturnega doma v Pliberku. Europeada bi bila morala biti že leta 2020, a so jo zaradi svetovne pandemije dvakrat prestavili. Prihodnja je predvidena že čez dve leti v Nemčiji pri danski manjšini. Lepo bi bilo, ko bi ZSŠDI in vsa naša skupnost na čelu s krovnima organizacijama tudi za prihodnje prvenstvo nastavilo projekt tako ambiciozno, saj je bilo sodelovanje na dogodku na Koroškem vsestransko pozitivno.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme