Žile bodo Europeado začele z derbijem proti Furlanom

Piše: HC

Štirje meseci nas ločijo od pete Europeade, nogometnega evropskega prvenstva narodnih in jezikovnih manjšin, ki bo v Nemčiji in na Danskem od 29. junija do 7. julija. Na tem uglednem tekmovanju bo drugič nastopila reprezentanca Slovencev v Italiji, ki je pred dvema letoma na avstrijskem Koroškem debitirala s končnim sedmim mestom. Po novem letu se je potrjeni selektor Mario Adamič (njegov pomočnik bo Alen Carli) sestal s širšim izborom kandidatov za mesto v dvaindvajseterici in dejansko vsi so izrazili pripravljenost, da se bodo potrudili za prisotnost na desetdnevni reprezentančni akciji.

Na Europeado “between the seas” (med Baltskim in Severnim morjem) je prijavljenih 27 moških in devet ženskih izbranih vrst. Žile je doletela na papirju zelo močna predtekmovalna skupina D, v kateri so tudi Furlani, ki prvič sodelujejo na tem dogodku, nemška skupnost iz Madžarske in pa Madžari iz Romunije. Prav proti furlanski jezikovni skupnosti čaka Adamičeve izbrance krstni nastop v nedeljo, 30. junija, ob 11.00 v nemškem Flensburgu, kjer je tudi srce organizacije tekmovanja. V drugem krogu bo naša selekcija merila moči v ponedeljek, 1. julija, v Schleswigu ob 15.00 z Nemci iz Madžarske, v tretjem pa v torek, 2. julija, ravno tako ob 15.00 proti Madžarom iz Romunije v kraju Eckernförde čisto na meji z Dansko. Letošnji turnir na širšem območju severne in južne Šlezije organizirajo kar štiri manjšine: nemška na Danskem, danska v Nemčiji, Romi in Sinti iz tega dela Nemčije ter Frizijci iz severne Nemčije. Europeada poteka že od prve izvedbe pod pokroviteljstvom Evropske nogometne zveze (UEFA), ki jo, kot znano, že osem let vodi Slovenec Aleksander Čeferin.

Reprezentanca Žil ima priznanje deželne nogometne zveze FIGC – LND, seveda pa nastopa pod okriljem Združenja slovenskih športnih društev in pod pokroviteljstvom Dežele Furlanije – Julijske krajine. Do nedavnega je bilo glede tega vprašljivo priznanje FIGC (in posledično dodelitev deželnih sredstev) furlanski skupnosti, kaže pa, da je zadeva urejena. Prav Furlani znajo povzročiti težave bratoma Colja in soigralcem, saj imajo možnost sestaviti zelo kakovostno ekipo, njihov projekt je sicer v povojih.

Je pa zgodba Žil nastavljena izjemno resno, po koncu prvenstev bodo imeli v maju in juniju pred odhodom na prvenstvo zgoščene priprave. O kvalifikacijah smo povedali, četrtfinalne tekme Europeade bodo v četrtek, 4. julija, polfinalne v petek, 5. julija, finale pa bo v soboto, 6. julija, ob 14.00 v Flensburgu. Po predtekmovanju izločene postave bodo igrale tolažilni turnir v četrtek, 4., in v petek, 5. julija. Vse štiri dosedanje izvedbe je osvojila izbrana vrsta Južnih Tirolcev, ki je pred dvema letoma, ko so Europeado organizirali Slovenci v Avstriji, v četrtfinalu izločila prav Žile z minimalnim 1 : 0.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme