Žiga Zois, Casanova in Trst

Nekdanja profesorica, danes priznana prevajalka in pobudnica številnih študijev Marija Kacin je pred leti začela raziskovati življenje in dela Žige Zois. V raziskovalnem delu z naslovom Žiga Zois, Casanova in Trst se je osredinila na odnos, ki ga je slovenski razsvetljenec, podjetnik in baron imel z Giacomom Casanovo. Z znanim pustolovcem se je Zois srečal v Trstu okoli leta 1772, ko je ta bežal iz beneškega zapora, ter z njim hitro vzpostavil tesen prijateljski odnos.
Knjigo so predstavili v sredo, 5. februarja 2020, v Trgovskem domu v Gorici, profesorica Kacin, predsednica Slavističnega društva Trst – Gorica – Videm Marija Pirjevec in urednik Idrijske založbe Damjan Bogataj. Skupaj so orisali Zoisovo življenje in vsebino knjige. Delo je izšlo v Idriji, v edicijskem programu založbe Bogataj, ob dvestoti obletnici smrti Žige Zoisa. Že pred sto leti je oče avtorice, profesor Anton Kacin, maturiral na idrijski realki in za slovensko maturitetno nalogo pisal prav o Zoisu in njegovem takratnem vplivnem krožku.
Avtorica je podatke detajlno preiskala po bibliografskih in arhivskih gradivih v Trstu, Benetkah, Reggio Emilii in Pragi. Naletela je na informacije, ki so do takrat bile neznane in neobjavljene, a so zdaj po njeni zaslugi trdno preverjene in dokumentirane. Zois in Casanova sta se prvič spoznala v t. i. Casinu Nobile, kjer je znano, da se je zbirala takratna elitna tržaška družba. Prijatelja sta se srečevala v Trstu, si izmenjavala razna gradiva in tekste ter si dopisovala, kakor nam priča sedem njunih pisem, ki so danes shranjena v praškem arhivu. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

 

Piše: Katarina Visintin / Predstavitev knjige prof. Marije Kacin

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme