“Zgodovinski dan” za števerjansko občino

Piše: DD

Likof 2020: projekt “Kako smo lepi” in občinsko vino

Števerjanu so 7. avgusta imeli lep praznik. Ob sončnem zatonu in, nato, pod zvezdami je zaživel Likof-Aperitiv pod zvezdami, letos sicer v bolj okrnjeni obliki, ob upoštevanju varnostnih in zdravstvenih predpisov.

Protagonisti prireditve so seveda bili najžlahtnejši pridelki briškega območja, za promocijo katerih je poskrbela Vinoteka Števerjanski griči (kmetije Gradis’ciutta, Humar, Aleš Komjanc, Simon Komjanc, Koršič, Mania’, Muzic, Skok, Ivan Vogrič). Organizatorji, člani Vinoteke Števerjanski griči, so – pod pokroviteljstvom občine Števerjan, Dežele FJk in Fundacije Cassa di risparmio di Gorizia ter v sodelovanju z društvoma Sedej in Briški grič – želeli nadaljevati uspešni projekt o briški noši, ob tem pa so še predstaviti prvo reprezentativno vino občine Števerjan, sad lanske trgatve, je uvodoma poudarila povezovalka večera Ema Terpin. Županja Franca Padovan je svečano povedala, da je za števerjansko občino “zgodovinski dan”, ker so menda edina občina, ki se lahko pohvali s tem, da ima občinsko vino, skupen pridelek vseh 49 krajevnih pridelovalcev grozdja. To je “enkraten dogodek, enkraten projekt”, ki je v posebno čast občini. To vino bodo s ponosom darovali gostom, ki bodo obiskali Števerjan, ali gostiteljem, ko bodo sami šli kam na obisk, “da bo občina Števerjan v svetu še bolj znana”. Županja je tudi pozdravila vse navzoče goste, med katerimi so bili deželni svetnik Igor Gabrovec, predstavnik omenjene fundacije Marco Braida, podžupan občine Gorica Stefano Ceretta in odbornica Marilena Bernobich, župan občine Krmin Roberto Felcaro, podžupan občine Moš Andrea Bullitta, župan občine Špeter Mariano Zufferli, župan Sv. Lienarta Antonio Comugnaro, odbornica za kulturo občine Trivignano Vanessa Colosetti, predsednik Konzorcija Collio David Buzzinelli, predsednik SSO Walter Bandelj, pokrajinski tajnik SSk Julijan Čavdek. Gabrovec je dejal, da je “v nesrečnem letu 2020 vsakič lepo, ko se kaj novega dogaja”. Odpadla je vrsta priljubljenih prireditev in praznikov, med njimi števerjanski festival, “vsi potrebujemo vračanje k normalnosti”. Biti moramo še naprej previdni, a prav je, da se družimo in praznujemo, “da smo skupnost”. Tudi letošnji Likof je znamenje, da “normalnost obstaja, da bo boljše, da vsako težavo lahko premostimo, če smo skupnost”. Braida je obrazložil, da je fundacija zasebna ustanova, ki podpira, razvija in ohranja različne načrte na ozemlju (nekdanje) goriške pokrajine; zanimive projekte uresničujejo in nameravajo še uresničevati v Brdih, na Krasu in ob Soči.

O “dveh pomembnih projektih” – Kako smo lepi in občinskem vinu – je števerjanska odbornica za kulturo in poslovne dejavnosti Martina Valentinčič povedala, da sta nastala iz zamisli občinske uprave in Vinoteke Števerjanski griči. Ob vhodu na trg so namreč stali – ob štirih mladih manekenih – štirje lepo pripravljeni panoji, nadgradnja projekta, preko katerega raziskujejo in odkrivajo briško nošo in ki so ga predstavili decembra 2019. Novi projekt pa zadeva občinsko vino: zdi se, da je Števerjan doslej edini kraj v Italiji, ki ima občinsko reprezentativno vino, pridelano iz tokaja, rebule in malvazije. Vinificirali so ga po tradicionalnem briškem sistemu. Prva vaška trgatev je bila 22. septembra 2019, vinifikacija in priprava se je končala s stekleničenjem 23. aprila 2020. Iz približno 740 kg grozdja so pripravili 648 steklenic in 20 steklenic magnum. Na sprednji strani sta grb in naziv občine Števerjan ter zapis Collio doc vino iz avtohtonih sort, na zadnji strani so na etiketi imena vseh obdelovalcev, ki so grozdje darovali. Želja uprave je, da bi vinifikacija izmenično potekala na vseh kmetijah, ki so za to pripravljene: lani je za to poskrbela kmetija Muzic. Novo vino ni zgolj marketinška domislica, je še dejala Martina Valentinčič, temveč želi biti v prvi vrsti kakovosten pridelek, ki predstavlja najboljše značilnosti ozemlja, njegovo bistvo. To vino želi pripovedovati o občutjih ljudi, ki živijo v teh krajih, o naporu oseb, ki z ljubeznijo obdelujejo zemljo, o njihovem značaju in velikem srcu. “Srečno pot reprezentativnemu vinu! Naj bo najžlahtnejši predstavnik Števerjana po svetu!” Županja je nato svečano razkrila steklenice, župnik Marijan Markežič pa jih je blagoslovil. “Ko blagoslavljamo stvari, blagoslavljamo predvsem osebe”, je dejal, “tako da lahko potem dobro govorijo, dobro delajo in dobro tudi pijejo”. Blagoslovil je tudi jedi in osebe, ki so jih pripravile (sodelovali so namreč tudi gostinci, Osteria enoteca Dvor in Agriturismo Stekar). Ema Terpin je prebrala imena vseh vinogradnikov, ki so darovali grozdje, in vaški praznik se je nadaljeval v noč s kozarci v rokah in ob obloženih mizah ter v prijetni družbi na trgu najlepše izmed briških vasi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme