Zgodovina kot volan za razvoj območja

Goriški kandidati in kandidatke SSk so se včeraj zvečer predstavili v Doberdobu v kmečkem turizmu pri Cirili. Na srečanju je bila pozornost namenjena zgodovini, ki lahko postane pravi volan za razvoj območja. In ravno v Doberdobu, kjer se je leta 2015 začela krvava Soška fronta, je ta zgodovina prisotna dobesedno ob vsakem koraku. To sta lepo izpostavila gosta večera mag. Tadej Koren ter zgodovinar in publicist Mitja Juren. Predvsem Koren je poudaril, kako se je z leti razvila fundacija Poti miru, ki danes zaposluje 8 oseb in skrbi za Kobariški muzej, številne muzeje na odprtem, pokopališča, spomenike in sakrlane prostore, ki so povezani s 1. svetovno vojno. Začeli so tudi postopek za vključitev na UNESCO-v seznam. Tako Koren kot Juren sta dejala, da je Občina Doberdob vključena v Pot miru in bi se dalo v tej smeri še marsikaj narediti, odkriti in ovrednotiti. To bi bilo seveda zelo zanimivo ne le z zgodovinskega vidika temveč tudi iz turističnega, kar bi občini na goriškem Krasu ponudilo konkretne možnosti razvoja.

Večer je povezoval domačin in kandidat SSk Marjan Brecelj, ki je uvodoma izpostavil pomen prisotnosti slovenskega predstavnika v deželnem svetu FJK, kar SSk redno zagotavlja z mehanizmom olajšanega zastopstva. Ta je pomembna pridobitev za pravice slovenske narodne skupnosti v FJK, ki tudi utemeljuje statutarno posebnost in upravno avtonomijo Dežele FJK.

Pokrajinski tajnik SSk za Goriško Julijan Čavdek je vse prisotne pozval, da se udeležijo volitev in podprejo stranko SSk, ki tokrat verjetno edina lahko izvoli slovenskega predstavnika v deželni svet. Zaradi tega sta potrebna enotnost, ne pa razpršitev slovenskih glasov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme