Zgodnje odkrivanje raka dojke lahko reši življenje

Piše: Kat

Sovodnje ob Soči Informativni večer o raku dojke

Rožnati oktober je mesec, posvečen ozaveščanju o raku dojke, najpogostejši vrsti raka pri ženskah. V tem času se po vsem svetu organizirajo številne aktivnosti, namenjene ozaveščanju o pomembnosti zgodnjega odkrivanja raka dojke, ki je ključnega pomena za ozdravitev. Tudi v Kulturnem domu Jožefa Češčuta v Sovodnjah je bil v sredo, 18. oktobra, na sporedu informativni večer na to temo. Dogodek z naslovom Ozaveščanje, preventiva in zdravljenje je organiziralo KD Sovodnje v sodelovanju z območnim združenjem za boj proti rakavim boleznim Lilt, državnim združenjem žensk z operacijo na dojkah Andos, organizacijo Europa donna Italia, italijanskim združenjem za metastatski rak dojk TSM in pod pokroviteljstvom Občine Sovodnje ob Soči ter zdravstvenega podjetja ASUGI. Srečanje so oblikovali senološki kirurg Jože Stacul, onkolog Simon Spazzapan in vodja senološke radiologije Paolo Cassetti. Za glasbeni vložek je poskrbela ženska vokalna skupina Konfluens pod vodstvom Jane Drassich.

Uvodno je pozdravil Michele Luise, predsednik območnega združenja za boj proti rakavim boleznim Lilt. Dejal je, da je cilj vseh aktivnosti, ki jih združenje organizira, ta, da se ženske zavedajo pomembnosti samopregledovanja in rednih presejalnih pregledov, za požrtvovalno delo pa se je predvsem zahvalil domačinki Nicole Primosic, predsednici organizacije Volendo continuare, ki se je letos vključila v Lilt.

Vodja senološke radiologije v goriški bolnišnici Paolo Cassetti je spregovoril o pomenu samopregledovanja in presejalnih pregledov, kot je mamografija, ki je najučinkovitejši način za zgodnje odkrivanje raka dojke. Spodbudil je navzoče, predvsem ženske od 45. do 70. leta starosti, naj se odpravijo na brezplačen pregled dojk v avtodomu podjetja ASUGI, kjer so na razpolago najboljši aparati za mamografijo in najbolj kvalificirani specialisti za radiologijo dojke – samo tako bodo lahko razbremenile radiološke oddelke bolnišnic v Gorici in Tržiču, kjer bodo lahko imeli prednost moški in ženske, ki že imajo simptome rakastega obolenja. 

Kirurg Jože Stacul, zdravstveni direktor na oddelku za splošno kirurgijo v goriški bolnišnici in specialist v zdravljenju raka dojk, je razložil, da je rak dojke svetovno najbolj razširjen rak pri ženskah in je tudi prvi vzrok smrti zaradi raka pri ženskah. V Italiji vsako leto zboli za tem rakom približno 55.000 žensk, v FJk približno 1500. Številke so vsako leto malo višje, Stacul pa je prepričan, da bomo raka dojke prej ali slej dokončno premagali.

Pri raku dojke ne govorimo o vzrokih, pač pa o dejavnikih tveganja. Glavna dejavnika tveganja sta predvsem način življenja in okolje, v katerem živimo. Zdravemu načinu življenja pravimo primarna preventiva, sekundarna preventiva pa pomeni zgodnje odkrivanje raka, to se pravi vstop v program odkrivanja raka s presejalnimi raziskavami, mamografskimi pregledi, ultrazvoki, biopsijami. S temi pregledi lahko zdravniki diagnosticirajo raka na dojki že v začetni fazi.

Spodbuden je podatek, da je v Italiji, še posebno v naši deželi, program presejanja dojk zelo dobro razširjen in to je privedlo do tega, da imamo danes ozdravitev po petih letih po diagnozi v 90 % primerov. Jože Stacul je poudaril, da pridejo danes zdravniki do najboljših rezultatov s sodelovanjem in multidisciplinarnim zdravljenjem raka, ekipo navadno sestavljajo strokovnjaki z različnih področij, terapijo pa prilagodijo potrebam posamezne bolnice. Zdravnik je navzočim spregovoril tudi o zgodovini zdravljenja raka dojke in o sodobnih ohranitvenih kirurških tehnikah.

Zelo zanimivo je bilo tudi predavanje onkologa Simona Spazzapana, ki je s pomočjo fotografij in diagramov razložil razvoj raka dojke. Rak dojke se začne, ko se celice v enem od tkiv začnejo nenormalno deliti in širiti. Obstaja več vrst, ki se razlikujejo glede na vrsto celice, v kateri se je rak razvil, in prav zato je pomembno, da jih specialist prepozna ter izbere primerno terapijo. Spazzapan je dejal, da so sodobne tehnike zdravljenja raka dojke z zdravili in sevanji zelo učinkovite in jih pogosto kombinirajo s kirurškim posegom.

Spodbudno je dejstvo, da danes v večini primerov zdravljenje raka dojke lahko prepreči smrt zaradi te bolezni. V prihodnje bo stopnja umrljivosti še nižja, čeprav bo primerov veliko, kot so poudarili zdravniki, pa je najpomembnejša preventiva – cilj vseh kampanj ozaveščanja in delovanja združenj prostovoljcev je ta, da bodo 100 % vseh rakov dojk lahko diagnosticirali v začetni fazi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme