Zgodil se je zgodovinski dan

Letošnji 13. julij je bil nepozaben dan, v katerem so odvijajoči se dogodki vzbujali močna osebna in skupna čustva. Dan, ko je lahko vsakdo v živo doživel, kako se iz minute v minuto piše zgodovina. In to ne le navadna zgodovina, saj so bila storjena dejanja taka, da bo prihodnost za vse nas lepša.

Svet slovenskih organizacij izraža veliko zadovoljstvo zaradi poteka dogodkov ob 100-letnici požiga Narodnega doma. Ti so se skupno strnili v končni množični objem te simbolne in zgodovinske stavbe, iz katerega se je sprožil dolg, ganljiv, osvobajajoč, spontan aplavz. Zbrani, ki smo tam dolge minute ploskali, smo globoko občutili, kako se je dejansko začelo novo obdobje, ko bomo končno gospodar na svojem. In to gospodarjenje naj poteka v čim bolj visokem ter plemenitem pomenu, ki ga ta beseda premore.

Vrnitev Narodnega doma je dokaz, da lahko ciljamo na visoke, najvišje cilje, če verjamemo v skupno moč naše narodne skupnosti in iščemo izključno uresničitev njenih koristi. Ta pot ni lahka, tudi ni enostavna, je pa edina, ki lahko celotni slovenski narodni skupnosti v Italiji omogoči daljnoročno življenjsko perspektivo in aktivno vlogo tako na ravni dežele Furlanije Julijske krajine kot na ravni skupnega slovenskega narodnega prostora, ki povezuje matično državo Slovenijo, zamejstvo in zdomstvo.

Iskreno hvaležnost pri Svetu slovenskih organizacij izražamo Republiki Sloveniji, ki je bila v celotnem dogajanju povezovalni in spodbujevalni subjekt. Zahvala gre predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, ki je s svojo prisotnostjo skupaj z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello prispeval najvišje institucionalno zagotovilo, da bo postopek vrnitve vključen v prednostne naloge vseh subjektov, ki so podpisali sporazum. Ob tem Svet slovenskih organizacij zelo ceni pogumno in daljnovidno odločitev za skupen poklon obeh predsednikov tako pri spomeniku bazoviškim junakom kot na bazovskem šohtu. Tukaj ne gre za nobeno izdajstvo ali poklekovanje pred potvarjanjem zgodovine. Gre za nov korak v skupnem dojemanju zgodovinskih dejstev in državniških odnosov, ki temeljijo na poročilu skupne kulturno-zgodovinske komisije italijanskih in slovenskih zgodovinarjev iz leta 2000, kot je to znova poudaril prof. Boris Pahor. Kdor tega ni sposoben razumeti, očitno ima kot cilj še naprej pogrevati ideološka ločevanja, ki so s padcem berlinskega zidu izgubila vsakršen vsebinski, pa tudi realen pomen. In pri tem vse nas žalosti, da se tako slovenskim državnim institucijam kot samim osebam namenjajo žalitve in natolcevanja, ki so daleč od tega, kar pomeni državotvorni odnos.

S 13. julijem 2020 se je začel postopek vrnitve Narodnega doma, a ne samo. Obisk dveh predsednikov na gmajni, kjer so bili ustreljeni štirje bazoviški junaki, konkretno odpira pot njihovi rehabilitaciji. Prav prisotnost italijanskega predsednika Mattarelle je prava osnova za pravni postopek, ki bo lahko tem štirim junakom povrnil človeško dostojanstvo in potrdil, da so se borili za demokracijo, svobodo ter spoštovanje človekovih pravic in narodnih manjšin. In to bomo lahko dosegli, če bomo znova dokazali, da smo skupaj zmožni sodelovati, vztrajati in sprejemati modre odločitve.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme