Kultura

Zgodbe o zgodovinskih, moralnih in političnih travmah

Zgodbe o zgodovinskih, moralnih in političnih travmah

Piše Katja Ferletič: Gorica / 38. Filmski festival Sergio Amidei

V sredo, 3. julija, so v prostorih goriške Mediateke predstavili 38. izdajo filmskega festivala Sergio Amidei, ki bo potekala od 18. do 24. julija na sedežu Hiše Filma in v parku dvorca Coronini Cronberg v Gorici. Festival prirejajo združenji Sergio Amidei in Hiša filma ter oddelek DAMS videmske univerze. Na predstavitvi so prisotne pozdravili deželna odbornica za kulturo Tiziana Gibelli, goriški župan Rodolfo Ziberna, ki je poudaril ključno vlogo velikih posameznikov, ki so od vsega začetka vodili festival, predstavnik Fundacije goriške hranilnice Bruno Pascoli in podpredsednik Trgovske zbornice za Julijsko krajino Gianluca Madriz – predstavniki vseh ustanov, ki so nudile finančno podporo festivalu. V podrobnosti so program letošnjega festivala predstavili predsednik združenja Sergio Amidei Francesco Donolato, sodelavka Martina Pizzamiglio in organizacijski vodja nagrade Amidei Giuseppe Longo.
38 let po prvi izdaji ohranja festival Sergio Amidei isti ambiciozni cilj: promocijo kinematografske kulture, namenjeno še posebno študentom kinematografije, strokovnjakom, ki delajo v filmskem sektorju, filmskim navdušencem in gledalcem, ki z zanimanjem odkrivajo svet kinematografskega pisanja v vseh njegovih različicah. Na letošnjem programu bo 70 filmskih projekcij, ki bodo razdeljene na 12 tematskih sklopov, v katere spadajo tudi številna predavanja, pogovori z avtorji, predstavitve knjig in srečanja z raznimi filmskimi izvedenci. Oganizatorji festivala pričakujejo obisk 12000 ljubiteljev filma.
Za mednarodno nagrado za najboljši scenarij, ki jo bodo podelili v sredo, 24. julija, v parku dvorca Corinini, se letos poteguje sedem celovečercev, ki jih je določila žirija: Ricordi? (Valerio Mieli), Najljubša (Yorgos Lanthimos), Hladna vojna (Pawel Pawlikovski), Ma cosa ci dice il cervello (Riccardo Milani), Il traditore (MRCO Bellocchio), La terra dell’abbastanza (Damiano D’Innocenzo in Fabio D’Innocenzo) in Sulla mia pelle (Alessio Cremonini). Režija bo nagradila najbolj izvirno delo, ki se bo odlikovalo po sodobnosti pripovedi in pozornosti do družbenih tematik. Nagrado za avtorski opus, ki jo vsako leto prejme avtor, ki se izkazal za popolnega umetnika s posebnim poudarkom na pisanju scenarijev in pripovedovanju zgodb, so letos dodelili nemški režiserki, igralki in scenaristki Margarethe von Trotta. Margarethe von Trotta se s svojim delom posveča obnovi vsebin, obravnava aktualna vprašanja in se preko analize psiholoških vzgibov svojih junakov osredotoča predvsem na razvoj ženskih likov, ki so kompleksni, a jasno opredeljeni in utopljeni v svoj čas. Nagrado za filmsko kulturo prejme letos Sergio Toffetti, predsednik muzeja filma iz Turina. To nagrado podeljujejo osebnosti, ki se v delu ne omejuje le na svoje območje, ampak predstavlja transverzalno referenčno točko za filmsko kulturo in s tem prispeva k ustvarjanju in zorenju vedno novih izkušenj ter znanstveno pripomore k razvoju kinematografije. Toffetti si veliko prizadeva še posebno na področju ohranjanja filmov, na festivalu pa bo prisoten ob predvajanju restavrirane verzije filma Roma citta’ aperta, za katerega je scenarij s Federicom Fellinijem in Robertom Rossellinijem napisal tudi Sergio Amidei.
Z nagrado za avtorski opus je povezan tudi poseben tematski sklop letošnjega festivala, ki predstavlja nemške filme iz zgodovinskega obdobja 1965 – 1984 in ima namen povabiti navzoče k ponovnemu razmišlanju o evropski dediščini, njenih negativnih plateh in trenutnem razvoju pluralnosti in raznolikosti. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

11.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!