Zgodba srčnosti in povezovanja, to je zgodba goriških vrtnic

Piše: Kat

17. Festival vrtnic v Novi Gorici

Festival vrtnic v Novi Gorici bo po dveh letih mirovanja letos s svojo sedemnajsto izvedbo potekal med 28. aprilom in 22. majem. Kot so pobudniki, organizatorji in partnerji festivala razložili časnikarjem na srečanju, ki je potekalo v petek, 22. aprila, v atriju Frančiškanskega samostana na Kostanjevici, bo letošnje festivalsko dogajanje zelo pestro.

Podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič je obrazložil, da so vrtnice s samim mestom in z mestno občino neločljivo povezane, saj je vrtnica svoje mesto dobila tudi v občinskem grbu. “Naše mesto je poznano kot mesto vrtnic in vrtnica je tudi simbol povezovanja, naj si bo v kontekstu identitete, neke turistične komponente in ne nazadnje dogodkov. Festival vrtnic je eden najbolj priznanih dogodkov, ki je povezan z našim simbolom,” je dejal in se posebno zahvalil Društvu ljubiteljev vrtnic ter njegovi predsednici Katji Kogej. Rosič verjame, da se bo zgodba festivala še nadgrajevala, “biti moramo drzni, odločni in ambiciozni, da bodo tudi vrtnice dobile svojevrstno mesto v letu 2025.” Starinske vrtnice v zbirki na vrtu Frančiškanskega samostana bodo tudi letos glavna atrakcija festivala, zanje pa skrbi Goriško društvo ljubiteljev vrtnic. Katja Kogej je priznala, da so v 17 letih v festival vložili ogromno prostovoljnega dela. Predvsem zbirka burbonk je postala turistična znamenitost, ki jo je v eni sezoni, približno v mesecu dni, v zadnjih letih, skupaj z obiskovalci grobnice in knjižnice, obiskalo okoli deset tisoč ljudi. “Vse skupaj prerašča prostovoljske okvire Goriškega društva ljubiteljev vrtnic,” je dejala. Letošnjo izvedbo festivala čuti kot pravo prelomnico, “interdisciplinarni značaj festivala moramo peljati naprej z večjo samozavestjo, s pogledom čez mejo in z mislijo na EPK 2025.” Cilj društva je nastanek mestnega rozarija, ki bo dostopen celo leto, program festivala pa ni samo hortikulturna prireditev, ampak predvsem kulturni dogodek, na katerem bo vsakdo našel nekaj zase. Na sporedu bodo namreč likovna in fotografska razstava ter prvič tudi razstava keramičnih izdelkov na temo vrtnice. Potekali bodo tudi delavnici aromaterapije za odrasle in otroke, predavanja, pohodi in koncert Tatjane Mihelj. Katja Kogej je razložila, da prvi cvetovi burbonk že začenjajo cveteti in obiskovalce bodo pričakali v najbolj očarljivi fazi. Zaradi hladnega vremena pričakuje, da bodo vrtnice svoje cvetenje letos podaljšale kakšen dan več.

Kostanjevica je ena od ključnih točk, ki jo Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina promovira. Direktorica javnega zavoda Erika Lojk je dejala, da so letos prodajni asortima v turistično informacijskem centru obogatili z izdelki v obliki vrtnic in z izdelki iz vrtnic, želeji, marmeladami in čokolado z okusom vrtnic. Tudi gostinski ponudniki na tem območju so prepoznali priložnost, da lahko goste privabijo z okusi vrtnic. V kar 8 restavracijah bo mogoče poskusiti sladice s tem okusom. Predsednica Sekcije za gostinstvo in turizem Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica Patricija Furlan je dodala, da bodo v gostilnah pripravljali sladice iz vrtnic, seznam gostiln pa je objavljen na Facebook strani Festivala vrtnic. Predstavnica Frančiškanskega samostana na Kostanjevici Mirjam Brecelj je spomnila, da bodo prihodnje leto na Kostanjevici praznovali dve pomembni obletnici, 400 let postavitve prve cerkvice in 70 let ustanovitve prve župnije v mladem mestu Nova Gorica. Veliko dogodkov bo potekalo na Kostanjevici tudi v sklopu letošnjega festivala, sodelovali bodo šole, društva, ustanove, zbori iz Slovenije in Italije. “Kostanjevica poleg vseh zanimivosti in dragocenosti v cerkvi, samostanu, grobnici Burbonov in Škrabčevi knjižnici na svojem samostanskem vrtu skriva drugo največjo zbirko vrtnic burbonk v Evropi.”

Z dogodki na letošnjem festivalu sodeluje tudi Mladinski center Nova Gorica. Njegova direktorica Jana Kruh je dejala, da bodo program sooblikovali z dvema ustvarjalnima delavnicama ter s sprehodom do Kostanjevice in ogledom razstave burbonk. Tudi z Dnevnim centrom Žarek, v katerem so otroci iz ranljivih skupin, so se dogovorili, da se bodo udeležili sprehoda, na poti pa si bodo privoščili tudi sladoled v obliki vrtnice. Lavra Peršolja Jakončič iz družbe Hit je poudarila, da družba sodeluje pri organizaciji Festivala vrtnic že vse od začetka in tudi letos s ponudbo bogati dogajanje. Ljubitelji vrtnic bodo v restavraciji Hotela Sabotin v Solkanu lahko pokusili celo pizzo z vrtnicami, sladokusce v Perlini kavarni Dolce vita čakajo vrtnični makroni in vrtnični sladoled z jagodami, v Bistroju Lipa v Šempetru pa osvežilni vrtnični napitek. Blagodejne učinke vrtnic na telo bodo obiskovalci lahko preizkusili v centru Spa Perla. Zbirka burbonk bo na ogled od 30. aprila do konca maja, oz. dokler bodo vrtnice v polnem razcvetu, in sicer vsak dan od 10. do 17. ure. Od 30. aprila do 22. maja bodo ob 11. uri, ko vrtnice najbolj dišijo, na voljo tudi vodeni ogledi. Rožne nasade, ki krasijo središče Nove Gorice, pa si bo pod strokovnim vodstvom Edija Prošta mogoče ogledati v nedeljo, 15. oz. 22. maja. Obiskovalci si bodo letos med festivalom lahko ogledali tudi vrt Viatori v Gorici, kjer je ena najlepših botaničnih zbirk na širšem Goriškem.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme