Zgodba s srečnim koncem

Piše: DD

Slika Franca Kavčiča se je vrnila domov

Umetnina Marijino obiskanje Franca Kavčiča (1755-1828), goriškega neoklasicističnega umetnika evropskega slovesa, se je po več kot sto letih vrnila na svoje mesto, na zid kapele ob palači Coronini Cronberg, kjer jo je ves ta čas celo čakal kavelj. Kar nekaj detajlov o tem, kako je do tega prišlo, so 20. maja razkrili na tiskovni konferenci v palači Coronini.

Delo večjega formata (visoko je 215 cm) je grof Coronini leta 1916, skupno z drugimi umetninami in dragocenimi knjigami, želel rešiti pred vojnim uničenjem, zato ga je poslal v Rim. Že po vojni so ga zaman iskali v galerijah večjih italijanskih mest. Njegova usoda je bila neznana, dokler ni slike v neki galeriji v središču večnega mesta opazil nemški strokovnjak, ki je o tem decembra lani obvestil Fundacijo Coronini. Kustosinja Cristina Bragaglia je v arhivih fundacije že našla dokaze iskanja več Kavčičevih slik, ki so utemeljevali lastništvo; do še drugih sledov v raznih arhivih je prišla s pomočjo dr. Claudie Crosera z deželnega Spomeniškega varstva. To je obvestilo videmski oddelek karabinjerjev za varstvo kulturne dediščine, ki so se na strokoven način takoj lotili dela v sodelovanju z ministrstvom in rimskimi kolegi; slika je bila namreč na prodaj … Državno tožilstvo je odredilo zaseg dela, dokler ga ni posebno podjetje v spremstvu omenjenega oddelka pripeljalo do Gorice in namestilo v grofovo kapelo.

Na tiskovni konferenci – v navzočnosti prefekta Raffaeleja Ricciardija – so govorci večkrat poudarili, da je to prazničen dan. O tem je prepričan župan Rodolfo Ziberna, ki je kot predsednik Fundacije Coronini z velikim navdušenjem nagovoril prisotne, pa tudi general Roberto Riccardi, ki je lepo orisal poslanstvo oddelka karabinjerjev; skrbijo za to, da se umetnine vračajo na svoje mesto, kajti “mi smo naše umetnine”. Ponosno je dodal, da se je s to “čudovito zgodbo”, z vrnitvijo Kavčičeve slike, do katere je prišlo v rekordnem času, zacelila vsaj ena goriška rana iz prve svetovne vojne. Major Lorenzo Pella je podrobneje opisal pot domov Marijinega obiskanja in dodal, da ima Gorica velikansko kulturno dediščino. Cristina Bragaglia je povedala, da Kavčič ni nikdar delal v Gorici, čeprav je bil ponosen na svoj rod; uspešen je bil zlasti na Dunaju, kjer so ga kot meceni podpirali Kobencli. Da bi ga bolje ovrednotili, mu nameravajo leta 2023 posvetiti veliko monografsko razstavo, na kateri bodo na ogled tudi dela z Dunaja in iz Ljubljane. Vodja deželnega zavoda za varstvo kulturne dediščine Simonetta Bonomi je dejala, da se marsikatera umetnina pokvari ali izgubi, “ta se je vrnila” po srečnem naključju, pa tudi po zaslugi odličnega sodelovanja med njenim zavodom, fundacijo in karabinjerji.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme