Zgodba o vitezu in pravljica o tovarni

Novinarka in pisateljica Tina Kodre je na gradu Kromberk predstavila svoji avtorski deli, zgodovinsko kriminalko Beli morski pes, vitez v postelji in pravljico Tovarna marmelade.
Tino Kodre in njeni novi deli je širši javnosti predstavila televizijska novinarka Mateja Poljšak. Grajsko vzdušje je bilo več kot primerno za besedo o mladi ustvarjalki, ki sta jo izoblikovali celinska prefinjenost in mediteranska sproščenost.
Zgodovinski roman bralca preko pripovedovanja glavne junakinje popelje na odkrivanje skrivnosti gradu Lože pri Vipavi. Bistra in pronicljiva akterka se po psihičnem in fizičnem zlomu v vlogi angleške tajne agentke umakne v zavetje domačih krajev. Preko nekakšne interakcije bralcu odkriva razmišljanje mlade, uspešne ženske, ki se preživlja kot novinarka. A njeno sodobno feminizirano srce vendarle ostaja ujeto v viteško romantičnost in se izraža v nenehnem iskanju popolne sreče, ki jo lahko utelesi le pravi moški.
Kot je ugotovila voditeljica večera, si je Kodretova med prvencem, kriminalko Obračun, ki je izšla leta 2008, in pravkar izdano zgodovinsko kriminalko, privoščila “malico”. Gre za pravljico Tovarna marmelade, ki majhne in malo večje otroke popelje v dehteče breskove nasade. Najboljše marmelade zadišijo tudi gospodu Pridaniču, ki si od njihove prodaje obeta brezskrbno in zabavno življenje. Le-to se konča, ko tudi v najmanjših piskrih vladne palače zmanjka zlatih cekinov. Tedaj je rešitev le ena. Ilustracije za pravljico je prispeval Matija Kete.
Zdi se, da Tini ravno iskanje, raziskovanje življenja okrog sebe, odnosov med moškim in žensko, ki že tisočletja porajajo nešteto vprašanj, daje nove in nove ideje, ki jih spretno preliva v zgodbe. Med ustvarjalnostjo se vsakodnevno podaja iz novinarskega v pisateljski svet, kjer reža med enim in drugim ni nikoli popolnoma določena. Prepletanje obeh vlog: novinarke, ki z izredno intuicijo preiskuje gospodarska in politična ozadja sveta, ki jo obdaja, ter pisateljice, ki zgodbe plemeniti z neusahljivo domišljijo, jo uresničuje in zadovoljuje njeno nepotešljivo željo po raziskovanju in vedenju. Obenem ji novinarsko delo in njena iskrivost pri vsakodnevnih srečanjih nudita bogato zakladnico zgodb, ki jim na eleganten način preko pisateljskega peresa vdahne novo življenje.

Novi deli Tine Kodre

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme