Zgledujmo se po Marijinih starših

Piše: Iva Koršič

Pevma Slovesna sv. maša ob praznovanju sv. Ane

V nedeljo, 24. julija 2022, se je iz pevmskega zvonika oglašalo pritrkavanje, ki vselej vzbuja občutek veselja in je še posebno dobrodošlo v teh hudih časih, ko divja vojna v sami Evropi in nas pesti suša ter ogrožajo uničujoči požari pa še pandemija znova dviga greben. Zvonovi, ob spretnih domačih pritrkovalcih, so z lepimi melodijami vabili vernike v cerkev v Pevmi, da bi pri slovesni sv. maši počastili domačo zavetnico sv. Ano. Znani slovenski slikar Tone Kralj (1900-1975), ki je na Primorskem poslikal mnogo cerkva v temnih letih fašizma, je l. 1934 prišel tudi v Pevmo na povabilo takratnega domačega župnika Jožeta Abrama in čudovito poslikal notranjost te župnijske cerkve. Sv. Ani kot novi zavetnici je pa l. 1963 namenil primerno mesto v levem stranskem oltarju, medtem ko je zavetnika nekdanje cerkve, ki je stala na drugem kraju, sv. Silvestra, poslikal v prezbiteriju. Kralj je svetnico upodobil, ko dostojanstveno stopa za malo hčerko Marijo. V luneti nad sliko je pa prikazano srečanje Joahima in Ane pred Zlatimi vrati. Gre za motiv iz apokrifnih evangelijev, kot lahko beremo v imenitni knjigi Tone Kralj s podnaslovom Cerkvene poslikave na Tržaškem, Goriškem in v Kanalski dolini, ki jo je napisala umetnostna zgodovinarka Verena Koršič Zorn. Publikacija s krasnimi fotografijami goriškega fotografa Carla Sclauzera je izšla pri Goriški Mohorjevi družbi l. 2008. V njej so s strokovno natančnostjo podrobno opisane Kraljeve poslikave tudi v tej lepi cerkvi prijazne vasice nad soškim bregom.

Praznično nedeljsko sv. mašo je vodil domači župnik Marijan Markežič; žal ob njem ni bilo niti enega strežnika. Na koru je mašno daritev oplemenitil združeni cerkveni pevski zbor Pevma – Jazbine – Plešivo pod vodstvom in ob orgelski spremljavi neutrudnega Zdravka Klanjščka. Pevci, ki vestno in požrtvovalno pojejo na koru v omenjenih vaseh, so vstopno pesem zapeli prav v čast sveti Ani, Marijini materi. Berili, eno v slovenščino, drugo v italijanščini, je prebrala gospa Albina Pintar, zvesta obiskovalka pevmske cerkve. Med homilijo se je g. Markežič obrnil tudi do današnjih nonotov (to je bila tudi nedelja starih staršev) in jim priporočil, naj ob zgledu Marijinih staršev Ane in Joahima, “Jezusovih nonotov”, posredujejo svojim vnukom obče veljavne vrednote, in to še zlasti z zgledom, da bodo le-te svetla vodila njihovega življenja in bodo tako prehajale iz roda v rod. Navezujoč se na prebrano berilo o Abrahamu, ki je Boga drzno prosil, naj prizanese mestu, čeprav je v njem le deset pravičnih, in na evangelij po Luku (11, 9-13) je dejal, da moramo Boga prositi, naj nas nauči vztrajno moliti, da bomo med molitvijo zbrani in da bomo začutili njegovo prisotnost. Molitev nam namreč pomaga pri premoščanju vsakodnevnih težav, saj se z njo obračamo k Bogu po pomoč in tolažbo. Zato je priporočil, naj otrokom posredujemo vero in jih naučimo pravilno moliti, saj je molitev ena izmed največjih dragocenosti, ki jim jih lahko podarimo, da ne bodo ob prepolnih mizah materialnih dobrin “stradali”, ker ne bodo vedeli za pravi smisel življenja.

Ob koncu sv. maše, ko se je župnik Markežič zahvalil vsem, ki vse leto skrbijo za urejenost cerkve in njene okolice ter bogatijo s petjem mašne daritve, je zahvalna pesem izzvenela tudi kot priprošnja Bogu, da bi nas obvaroval vseh nevarnosti in nadlog ter da bi nam poslal prepotrebnega dežja, kakor se je glasila ena izmed prošenj med sv. mašo.

Svečana mašna daritev se tokrat ni končala s procesijo, kot je bila lepa ustaljena navada pred pandemijo, ki nas je prikrajšala za marsikaj in nekatere vernike očitno odtegnila od domačega oltarja, saj jih je bilo veliko manj kot včasih, ko se je dolga procesija med petjem in molitvijo vila od cerkve do trga v Pevmi, kjer je bil nameščen oltar, in od tam nazaj v lepi Božji hram.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme