Ženske in šport pri nas

Piše: UP

Predavanje spletne Akademije ZSŠDI

Kakšno vlogo odigravajo ženske v slovenskem športu v Italiji? To so se spraševali na novem predavanju spletne Akademije ZSŠDI, ki je, kot že sam naslov pove, obravnavala žensko tematiko in vlogo žensk v našem zamejskem športu na vseh področjih: atletskem, trenerskem in odborniškem.

Tudi govorke so bile na tokratni akademiji samo ženske. Večer je sicer uvedel operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban, ki je predsednika Ivana Peterlina prosil za kratek pozdrav, nato so besedo prevzele ženske. Okroglo mizo je namreč vodila novinarka Primorskega dnevnika Veronika Sossa, ki se je pogovarjala z nekdanjo rolkarico Matejo Bogatec, dušo namiznega tenisa pri nas Sonjo Milič, predsednico Smučarskega kluba Devin Marjanko Ban ter trenerko in odbornico Sokola Cirilo Kralj.

Veronika Sossa je povedala, da ženske v zamejskem športu prednjačijo tudi na najvišji ravni (za zgodovinske podatke se je zahvalila Branku Lakoviču). Arianna Bogatec je prva naša športnica, ki je nastopila na Olimpijskih igrah, kjer je tekmovala kar dvakrat, za njo pa je dvakrat tekmovala tudi Claudia Coslovich. Nobenemu moškemu predstavniku ni uspel tak podvig.

Tudi po naslovih svetovnih prvakov v našem športnem združenju prednjačijo ženske. Največ jih je zbrala Tanja Romano, zelo veliko jih je osvojila tudi Mateja Bogatec, ki je zmagala tudi dva velika kristalna globusa v rolkanju. Ta šport z razliko od zelo podobnega teka na smučeh ni olimpijska disciplina, vendar se Bogatčeva vseeno ni odločila za zamenjavo panoge. V zimskem športu se je preizkusila, a je tam samo trenirala, tudi če je imela kar dobre rezultate. Danes je nekdanja tekmovalka odbornica pri Mladini in glavni referent rolkarske sekcije, pred časom pa je bila v društvu tudi trenerka. Za svojo športno pot je dejala, da je bilo več treniranja kot odrekanja. Dejala je, da se je v mladih letih verjetno manj zabavala od svojih vrstnikov, a da ji ni žal zaradi tega. Kariero je končala na vrhuncu, ko je že drugič zaporedoma osvojila kristalni globus: “To je bila pravilna odločitev, saj sem bila takrat zelo utrujena, sicer bolj psihološko kot fizično,” je razložila na Akademiji. O razlikah med moškimi in ženskami v roklanju pa je dejala, da se je to poznalo v nagradah, saj so moški večkrat prejemali bolj bogate nagrade od žensk.

Namizni tenis je tisti šport, ki je slovenskemu športu v Italiji dal največ reprezentantk, saj jih je bilo kar 13. Med njimi je Sonja Milič dobila mesto tudi v članski reprezentanci. Miličeva je dejala, da trenutno ni velikega zanimanja za ta šport pri mlajših dekletih, vendar je žensko ogrodje v njihovem društvu še zelo močno, saj še vedno tekmujejo starejše igralke. V zgodovini kluba so bile ženske po njenih besedah zelo pomembne, ne samo kot tekmovalke, ampak tudi kot odbornice. Med svoje najlepše spomine Sonja Milič šteje osvojitev ekipnega državnega naslova in posamičnega članskega naslova. Dejala je, da je imela v karieri tudi veliko grdih trenutkov, ki pa so ji pomagali rasti kot športnici in človeku. Po njenem mnenju je tudi danes več športnikov kot športnic, zato lahko športnice s trdim delom lažje pridejo do željenih rezultatov.

Ženske dobivajo vedno večjo vlogo tudi na vodilnih mestih v naših športnih društvih. Tako med 51 društvi zdaj kar 10 žensk zaseda predsedniško funkcijo, kar se v preteklosti sploh ni dogajalo. Na Akademiji se je zato Veronika Sossa pogovarjala s predsednico SK Devin Marjanko Ban, ki je to vlogo prevzela lani. Ona trdi, da danes ni težko priti do predsedniškega mesta, saj se ga večinoma vsi otepajo. Zdi pa se ji pomembno, da odbor sestavljajo tako moški kot ženske, ker ima vsak svoj zorni kot. Da je danes toliko predsednic v športnih društvih, je po njenem mnenju stvar razvoja in enakopravnosti, po kateri stremimo. Mnenja pa je, da je lažje stopiti v društveno dejavnost, ko so otroci že nekoliko starejši.

Ženske pa niso najboljše zastopane v trenerskih vodah. Trenerk je v naših društvih namreč le 35 odstotkov, večinoma pa trenirajo mladinske ekipe ali športe, ki so tipični za ženske. Veronika Sossa je v ta namen intervjuvala trenerko in odbornico Cirilo Kralj, ki je poudarila, da ženske večkrat opravljajo funkcije, ki niso vidne, saj delajo blagajniško ali tajniško delo, s katerim se moškim ne da ukvarjati. Pri Sokolu imajo zelo veliko žensk v odboru in tudi trenerk. Te pridobivajo predvsem iz vrst nekdanjih odbojkaric, ki se odločijo, da bi se rade v društvu udejstvovale tudi kot trenerke.

Akademija ZSŠDI se bo nadaljevala 22. aprila, ko bo Elisa Bogatec predavala na temo Osnove prve pomoči.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme