Tržaška

Želijo si boljšo Evropo

Želijo si boljšo Evropo

Zasedanje ministrov za zunanje zadeve SEP

Po odprtju novih prostorov generalnega konzulata Republike Slovenije ter sestanku s predsednikom FJK Massimilianom Fedrigo ter z zastopniki Slovencev v Italiji se je minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar ustavil še en dan na Tržaškem, in sicer udeležil se je vsakoletnega plenarnega zasedanja ministrov za zunanje zadeve Srednjeevropske pobude (SEP). Na zasedanju, ki je potekalo v prostorih Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine na Trgu Unita’, so bili, poleg Mira Cerarja in italijanskega ministra Enza Milanesija, prisotni ministri za zunanje zadeve Etjen Xhafaj in Gent Cakaj (Albanija), Oleg Kravchenko (Bjelorusija), Igor Crnadak (Bosna in Hercegovina), Georg Georgiev (Bolgarija), Marija Pejčinović Burić (Hrvaška), Nikola Dimitrov (Severna Makedonija), Srdan Darmanović (Črna gora), Piotr Wawrzyk (Poljska), Ales Chmelar (Češka), Maria Magdalena Grigore (Romunija), Ivica Dačić (Srbija), Lukas Parizek (Slovaška), Peter Szijjarto (Madžarska).
Pobuda je nastala novembra 1989, skoraj takoj po padcu železne zavese, ki je po drugi svetovni vojni razdeljevala Evropo na dvoje. Zamislil si jo je tedanji italijanski minister za zunanje zadeve Gianni De Michelis. Začetno so jo sestavljale štiri države (Italija, Jugoslavija, Madžarska in Avstrija). V letih je število naraslo in doseglo 17 članic.
Na tiskovni konferenci, ki je potekala po zasedanju, sta italijanski minister Enzo Moavero Milanesi, ki je predsedoval letošnjemu zasedanju, ter črnogorski minister Srdan Darmanović, ki bo predsedoval naslednje leto, povedala, da je bilo srečanje pozitivno in zelo produktivno. Sodobna Evropa živi v času miru in ta mir je treba ohraniti, prav tako blagostanje evropskih državljanov. Za te dejavnike skrbi tudi SEP, ki združuje 17 držav, ki so različne v jeziku in kulturi, a imajo pomembne skupne cilje, sta poudarila ministra. Lokacija mesta Trst ni bila naključna izbira, saj je mesto simbol prepletanja različnih kultur. Letos je postalo tudi mesto pomembnega akta, saj so ministri podpisali Tržaško deklaracijo, ki vsebuje deset pomembnih točk. Točke zadevajo varnost državljanov in boj proti kriminalu, sodelovanje in koordinacijo z najvišjimi evropskimi institucijami, trajnostni razvoj ter obrambo okolja in kulturne dediščine. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

22.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!