Aktualno

Želijo biti aktivni sooblikovalci naše družbene slike

Želijo biti aktivni sooblikovalci naše družbene slike

DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji

Skupina DM+ je nastala iz potrebe in želje, da bi mladim Slovencem v Italiji omogočili čim bolj ustrezno formacijo in spodbujali razvoj zavedne, kompetentne, aktivne generacije, ki zna vrednotiti manjšinsko stvarnost ter nanjo gleda trezno, pozitivno in navdušeno.
Po dveh letih neformalnega delovanja smo letos mladinsko skupino razširili in ustanovili društvo, ki nosi ime DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji. Vlogo predsednice smo zaupali Neži Kravos, odbor pa za zdaj sestavlja devet mladih med 20. in 35. letom iz Tržaške, Goriške in Videmske.
Preko našega delovanja želimo mladim nuditi orodja, kompetence in motivacijo za samostojno delovanje v okolju, v katerem živijo, v društvih, katerih člani so ali še niso. Spodbujati želimo pridobivanje prvih izkušenj na področju društvenega delovanja v dobrobit širše skupnosti ter spoznavanja bogastva okolij, v katerih živimo Slovenci v Italiji. Prepričani smo, da lahko tako opolnomočimo mlajše generacije in jih spodbudimo, da bodo ne le aktivni člani društev, a tudi bolj zavedni in kritični bralci, poslušalci, gledalci in volivci.
Novonastali odbor je že začrtal triletni program, v katerem so cilji utrjevanje in ohranjanje slovenskega jezika, spodbujanje participacije mladih zamejcev, medsebojno sodelovanje med organizacijami na deželni ravni, povezovanje z društvi, organizacijami in institucijami iz Republike Slovenije, sodelovanje z mladinskimi organizacijami na mednarodni ravni ter povezovanje s šolami in šolsko populacijo. Pri snovanju triletnega načrta smo črpali navdih iz idej in misli mladih, ki so se udeležili naših preteklih dogodkov. Prav tam se je rodila ideja, da ustanovimo društvo, ki je mlado, sveže in odpira vrata vsem mladim, ki so radovedni, radoživi in želijo biti aktivni sooblikovalci naše družbene slike. Posebno pozornost bomo namenili Benečiji, Kanalski dolini in Reziji, zato smo se tudi odločili, da bo naš sedež v Špetru. Želimo si namreč, da bi skupaj in enotno snovali svojo prihodnost.
DM+ je mlada skupina, ki ima namen, da se v naslednjih letih še pomladi: prav zato vabimo vse, ki bi z nami želeli soustvarjati izobraževalne, družabne in prijateljske trenutke, da se nam pridružijo na prvem širšem srečanju, ki bo 8. decembra 2019, ob 15. uri na našem sedežu v prostorih Inštituta za slovensko kulturo v Špetru (ul. Alpe Adria 69).
Najdete nas tudi na Facebook strani DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji, spletni strani www. dmplus. org in Instagramu ali na info@dmplus. org.
Veseli te bomo!
Odborniki DM+ Društva mladih Slovencev v Italiji

28.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!