Zeleno potrdilo vliva upanje

Piše: HC

Začenja se športna sezona

September je tu. Spet je čas, da se poženemo! Amaterski šport je pri nas žal po sili razmer v obdobju koronavirusa skoraj v celoti zamrl ali vsaj občutno zbledel. Neznank ostaja veliko, toda ob naraščajoči precepljenosti in nadzoru prebivalstva preko zelenega digitalnega potrdila se menda obeta manj okrnjena sezona v ekipnih športnih panogah na nepoklicni ravni. Že konec tedna so začeli nastopati nogometaši v državnem in deželnem pokalu, pred nami so turnirji v odbojki, košarki, namiznem tenisu, pa Soška regata … in že bo čas za prvenstvena tekmovanja. Za nami je že tudi mednarodno tekmovanje v konjeniških disciplinah na Dolgi kroni.

O novostih v posameznih športnih panogah se bomo polagoma razpisali v prihodnjih tednih. Že zdaj pa je jasno, da bo v košarki “špica” piramide našega gibanja še dalje Jadran v državni C ligi Gold (nekdanji C1), v nogometu trojica ekip v najvišji deželni elitni ligi (Kras, Primorec 1966 in Sistiana/Sesljan), v odbojki dekleta Zaleta in fantje Olympie ter Sloge Tabor v deželni C ligi, v namiznem tenisu pa – po odpovedi ženski ekipni A1 ligi – postava Krasa ponovno v A2. Upamo seveda v čim manj pozitivnih brisov, karanten in prekinitev ter v mirno sezono, ki bi vsaj spominjala na čase pred svetovno epidemijo. Nekatere panožne zveze zahtevajo za nastopanje covidna potrdila sodelujočih, druge za zdaj zgolj samoizjave, pisanje zdravniško-higienskih smernic je v razvoju, tako da amaterski šport dejansko še išče svojo (novo) pot. Kot na teh stolpcih redno pišemo, je pomembno, da v teh časih zlasti ne pozabimo na bazo, torej na gibalno aktivnost in športno udejstvovanje najmlajših, se pravi otrok do odraščajoče mladine. Že tako so ti preveč ždeli pri miru doma in zamudili prepotrebne izkušnje. Po tem, kar pravijo ministrske smernice, so izgledi dobri za ure telesne vzgoje v šoli – če se bo pouk res nadaljeval v prisotnosti, kot si nadejamo. Dejavnost po telovadnicah v okviru športnih društev, v katerih se kalijo otroci in najstniki, pa bo spet odvisna od tega, koliko staršev se bo odločilo za cepljenje svojih otrok srednješolcev. Bistven pa bo tu tudi učinkovit sistem testiranja mladih športnikov, da bodo lahko varno vadili v čim bolj normalnih razmerah.

Voščimo si torej, da bi bila sezona 2021/2022 zdrava in uspešna ter da bi predstavljala nov začetek zlasti za 18 mesecev zapostavljen amaterski oziroma mladinski šport. Gibanje, ki je navsezadnje najbolj pristno in združuje največ naših ljudi, od najmlajših do zrelejših.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme