Že 61. leto vabijo češnje v Mačkolje

Piše: Maja Devetak Fotografije: Aljoša Novak

Češnje že zorijo in vabijo v Mačkolje, prijetno vasico na obronkih Istre, na že 61. Praznik češenj. Letošnji praznik, ki tradicionalno poteka na prireditvenem prostoru M’t’žica, se bo odvijal od petka, 24. 5. 2024, do nedelje, 26. 5. 2024.

Številne obiskovalce bodo sprejeli prijazni prireditelji, ki se trudijo ustreči njihovim različnim okusom, pri tem pa skušajo še vedno ohraniti nekaj pristnega duha prvih izvedb. Praznik je bil – in ostaja – priložnost za iskreno družabnost in srečanje znancev.

Organizator prireditve, Slovensko prosvetno društvo Mačkolje, vabi nove in stare goste od vsepovsod, da se ustavijo v Mačkoljah in se posladkajo ob kraljicah praznika – sladkih češnjah. Poleg teh bodo lahko obiskovalci okusili še specialitete na žaru. Dobro založeni kioski s hrano in pijačo bodo začeli streči gostom v petek od 18.00, v soboto od 17.00, v nedeljo pa že ob 12.00.

Zvečer pa prireditelji vabijo goste na ples ob melodijah, ki jih bodo v živo igrali ansambel Nebojsega v petek, 24. 5. 2024, skupina The Maff v soboto, 25. 5. 2024, v nedeljo, 26. 5. 2024, pa skupina 3 prašički.

Letos obiskovalce čakata dve novosti. Med celotnim Praznikom češenj bo stekla dobrodelna pobuda v sodelovanju z Rdečim križem Italije, v sklopu katere bodo prostovoljci poslikali obraze otrok. Po vrsto letih pa se na plesišče na M’t’žici vračajo nastopi folklornih skupin. V nedeljo, 26. 5. 2024, se bo v popoldanskih urah predstavilo Folklorno društvo Vipava s svojimi plesalci in godci. Obiskovalcem bo prikazalo tradicionalne plese in melodije s Primorske.

Senca hrastov na mačkoljanski Metežici je prav tako prijetna in vabeča kot pred petdeset in več leti, na prireditvenem prostoru pa so danes predvsem mladi obrazi. Veliko je tudi družin, saj je postal za marsikaterega gosta vsakoletni obisk tega dogodka skoraj tradicija, ki prehaja iz roda v rod. Zavezanost prazniku kot pomembnemu vaškemu običaju, v katerem se prepletata preteklost in sodobnost, gotovo čutijo tudi mladi in najmlajši sodelavci. Zavzetost in zgled starejših članov sta najboljša popotnica za prihodnje izvedbe.

Za konec še vabilo: pridite na Praznik češenj v Mačkolje, ne bo vam žal!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme