Združena peterka meri v B ligo

Piše: HC

Košarkarji Jadrana so sklenili prvi del prvenstva državne C lige Gold

Košarkarji Jadrana Monticolo&Foti so sklenili redni del prvenstva državne C lige Gold, zdaj jih čaka boj za napredovanje. Iz Jadranove vzhodne skupine so se v skupino za prestop v B ligo uvrstili še Murano, Oderzo in Pordenone, mesto v elitni osmerici pa so si iz zahodne skupine zagotovili Montebelluna, Bocen, San Bonifacio in Carrè iz pokrajine Vicenza. To bodo torej nasprotniki Oberdanovih mož v lovu na drugoligaško tekmovanje. V višjo ligo bodo skupno skočile kar štiri ekipe, prva iz te zlate skupine neposredno, še tri pa nato iz končnice na izpadanje (torej trije izmed štirih polfinalistov). Skratka, jadranovci imajo pred sabo izjemno pestro športno pomlad, potem ko so doslej odigrali redni del v skupini le osmih moštev. Košarkarska prvenstva doživljajo korenito reformo, ki se bo v celoti udejanjila po koncu te športne sezone. Več je napredovanj v B ligo, ki bo po novem imela tako več postav, več skupin in torej krajša gostovanja. Po drugi strani pa se bo na krajevni ravni iz državne C lige Gold in sedanje deželne C lige Silver izoblikovala edina C liga, v kateri bi Jadran ostal, ko bi se mu ne posrečilo napredovanje, vanjo pa meri preko prvega mesta v D ligi tudi letos odlični Kontovel.

Obračun dosedanjih nastopov združene vrste je zelo dober, v 14 nastopih je zbrala kar 10 zmag, kar ji je navrglo končno drugo mesto. Pravzaprav so delili prvo mesto z Muranom, ki si je zaradi količnika v medsebojnih obračunih zagotovil prvo mesto, in Oderzom, ki je pristal na tretjem mestu. Postave peljejo v drugi del točke, ki so jih dosegli proti ostalim potnikom v podaljšano končnico, Jadranov zaklad znaša štiri točke.

Po tradiciji krasi igro kapetana Malalana in tovarišev čvrsta obramba, druga najboljša v skupini, v številnih dvobojih pa so fantje razvijali tudi dopadljivo igro v napadu, v kateri izstopa duhovni vodja ekipe in prvi strelec prvenstva Borut Ban, ki jamči po 20 točk vsako soboto. Če pomislimo, da je učinek peterke skozi ves prvi del pogojevala serija resnejših poškodb pomembnih igralcev (Batich, Milisavljević, Ridolfi, Zidarich, Cettolo), potem je treba storilnost in visoko uvrstitev posebej vrednotiti in pohvaliti. Svoje priložnosti so dokaj uspešno zagrabili tudi nekateri najmlajši člani dvanajsterice. Jasno je, da se letos modrim bojevnikom nasmiha edinstvena priložnost spričo visokega števila predvidenih napredovanj, četudi bo naloga odslej vse prej kot lahka, tudi kakovost nasprotnikov iz druge skupine, ki jih bodo srečali, pa predstavlja določeno neznanko. V Jadranovi skupini pa so bile prve štiri ekipe med sabo povsem izenačene.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme