Zdrav utrip zamejskega smučanja

Piše: HC Fotografije: Slosport

Na zasneženih progah naše dežele

Sobotni ali nedeljski obisk v kraju Forni di Sopra v Karniji, na poti v Dolomite, je v tem času zanimivo doživetje. Tu utripa zdravo srce slovenske smučarije v Italiji. V nedeljo je bilo tam 39. zamejsko smučarsko prvenstvo, priredil ga je openski Smučarski klub Brdina.

Podatek o udeležbi (196 prijav, nato je bilo zaradi okužb z virusom zadnji trenutek nekaj odpovedi) kaže, da si družine v teh nelahkih časih enostavno želijo oddiha na zraku, dobre odzive beležijo tudi smučarski tečaji za otroke, ki  v tem obdobju živahno potekajo pri vseh naših društvih. Glavnina ima postojanko v Forniju, nekateri se selijo in izbirajo tudi Trbiž in Zoncolan.

Smučarska šola poteka po utečeni formuli tako, da traja pet koncev tedna, začeli so 15. januarja 2022. Otroci oziroma njihovi starši lahko izbirajo med soboto in nedeljo, če so kdaj odsotni, pa imajo nato šesti vikend še možnost nadoknaditi zaostalo lekcijo. Letošnje tečaje spremlja izrazito lepo vreme, do zdaj praviloma sončno in ne premrzlo, z dobrimi pogoji za smuko, četudi je – vsaj v Forniju – sneg umeten. Na obisku na smučišču srečamo tudi mlade tekmovalce slovenskih klubov, ki v Italiji gojijo alpsko smučanje, to so poleg Brdine še Devin, kriška Mladina, Slovensko planinsko društvo Gorica, Slovensko planinsko društvo Trst (ki sicer nima tečajev in tekmovalnih skupin) in Planinska družina Benečije. Omenjena društva so v nedeljo sodelovala na zamejskem prvenstvu, ki je tradicionalni športni praznik na snegu, ko tekmujejo med sabo tečajniki, nekateri agonisti, pa tudi starši in celo nonoti.

Na tekmovalni ravni je izstopala prisotnost Devinove mladinke Caterine Sinigoi, naše najboljše smučarke, ki ima za sabo že nastope celo v Evropskem pokalu in je seveda postala prvakinja. Pri fantih pa je zmagal Mattia Del Latte, član Mladine, ki tudi tekmuje na dokaj visoki ravni.

Mladinska prvaka pa sta postala devinovca Giulia Fabris in Emil Kerpan.

O Sinigojevi, ki letos uspešno nadaljuje tekme na državni in mednarodni ravni, bomo kaj več zapisali kdaj drugič. Tokrat bi omenili še velik napor športnih delavcev pri naših društvih za izvedbo tekmovanj, uradnih v okviru zveze FISI, pa tudi promocijskih, za nami je namreč že prva preizkušnja 16. čezmejnega Primorskega smučarskega pokala. Tretja in zadnja tekma bo šestega marca 2022 v Plodnu – Sappadi, ko bo vsakoletni Devinov Pokal prijateljstva treh dežel. Dan prej bo vedno na progi Eiben v Plodnu Tržaško pokrajinsko smučarsko prvenstvo, ki ga letos organizira Mladina. Na zadnji dan tečajev v kraju Forni di Sopra, 12. in 13. februarja 2022, pa bo vsakoletna Skokica na smučeh oziroma veliki smučarski živžav za najmlajše.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme