Zdaj je vse zamrznjeno

Piše: Giulia Černic

Zdajšnja situacija je vsakomur popolnoma spremenila vsakodnevne opravke in obveznosti. Študentje so se že privadili na študij od doma; nekateri zelo radi poslušajo predavanje v pižami, drugi se prijavijo na videokonferenco online in se za hip oddaljijo, saj večina profesorjev ne preverja več prisotnosti, tretji pa pogrešajo osebni stik in polne predavalnice. Velikih sprememb so deležni tudi študentje medicine, ki so jim seveda ukinili vse vaje v bolnišnicah. Na medicinskih fakultetah imajo namreč veliko praktičnih vaj, s katerimi se, predvsem v višjih letnikih, postopoma uvaja študente v delo s pacienti. Praktične vaje so seveda obvezne in so pogoj za opravljanje izpita. O spremembah študijskih obveznosti sem se pogovorila z Nado Tavčar, študentko šestega letnika medicine, in Aleksijo Antonič, študentko šestega letnika dentalne medicine. Obe študirata na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.
Koliko časa preživljate navadno v bolnišnici oziroma s pacienti?
A. A.: V šestem letniku naj bi imeli približno devet ur vaj na teden, ki smo jih redno opravljali do začetka epidemije, po prvem tednu v marcu pa so te ukinili.
N. T.: Čas, ki ga študentje šestega letnika preživijo v stiku z bolniki, je odvisen od predmeta do predmeta; ko smo imeli kirurgijo, smo na primer bili povprečno sedem ur na dan v bolnišnici, za predmet družinske medicine smo trikrat na teden po osem ur imeli delo v ambulanti z mentorjem, pred izbruhom epidemije pa sem opravljala predmet pediatrije, za katerega sem imela tri ure na dan stik s pacienti.
Kdaj so ukinili stik s pacienti in vaje v bolnišnici? So veljale že prej kake omejitve?
A. A.: Do drugega tedna v marcu smo imeli vaje normalno. Stalno so nas spraševali, ali smo bili v zadnjem času v italijanskih krajih, ki so bili takrat označeni kot “rdeče cone”, pogosteje pa so nas spominjali na razkuževanje rok, pravilo uporabe zaščitnih mask in podobno.
N. T.: Medicinska fakulteta je že 5. marca obvestila, da ukine vse klinične vaje in druge oblike pouka, pri katerih imamo stik s pacienti. Za tem smo imeli še nekaj predavanj, ki so jih ukinili po ukrepu ljubljanskega rektorja. Že prej pa so opozarjali študente, ki so bili v italijanskih žariščih, naj ostanejo doma za 14 dni.
Kako so se zdaj spremenile študijske obveznosti?
A. A.: Pred dokončnim ukrepom ljubljanskega rektorja, da prekine neposredni pedagoški proces na vseh članicah, je bilo veliko govora o tem, da bodo premaknili vsa predavanja iz Univerzitetnega kliničnega centra v druge primernejše stavbe. Kasneje pa so, kot na vseh ostalih fakultetah, prekinili vse obveznosti. Prejšnji teden so se profesorji organizirali in uvedli predavanja v online obliki. S pomočjo spletnih platform Zoom, WebEx in Skype nadaljujemo teoretični del študija. Eden izmed profesorjev pa je že potrdil, da bo izpitne obveznosti za svoj predmet izvedel online.
N. T.: Zdaj je vse zamrznjeno; imeli smo dve predavanji online in napisali smo seminar. Predmeta ne moremo opraviti brez vaj na oddelku in brez stika s pacienti. Izpit, ki je bil načrtovan za 1. april, je odpadel, niso pa še povedali, kako in kdaj ga bomo nadoknadili.
Mislita, da se boste študentje po epidemiji brez težav vrnili v bolnišnico?
A. A.: Obstaja možnost, da študentje ne bomo imeli več vaj do konca semestra. Do 13. aprila je tako ali drugače ukinjen v celoti pedagoški proces v prostorih fakultet in seveda UKC-ja, za tem pa bo celotno zdravstvo potrebovalo nekaj časa za reorganizacijo. Norme za higieno in drugi protokoli bodo zelo verjetno še kar nekaj časa spremenjeni in strožji, kar bo od vseh zahtevalo večjo prilagojenost. Ob koncu epidemije bo Medicinska fakulteta postopoma prešla spet na prvoten način dela; na začetku bodo izvajali le najnujnejše vaje, nato bodo prednost imeli specialisti, nazadnje pa še mi študentje.
N. T.: Dejansko ne vem, kaj bo po epidemiji. Mislim, da bo to obdobje, ko ne smemo študentje v bolnišnico, trajalo še precej, potem pa bodo verjetno uvedli še kake ukrepe, kot to, da študentom ne bodo dovolili v tiste oddelke, v katerih so bolj rizični pacienti, uvedli bodo verjetno nekaj več papirnatih pacientov in podobno.
Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je na pobudo študentov organizirala več pobud v pomoč državljanom in zdravnikom.
A. A.: Res je, ena izmed pobud je varstvo otrok, ki so zdaj doma zaradi zaprtih šol in vrtcev. Namenjena je predvsem tistim, ki delajo v bolnišnicah. Sama sem se javila in sem zdaj na razpolago za varstvo otrok. Na tak način lahko tudi jaz aktivno pomagam v tej situaciji.
N. T.: Poleg varstva otrok lahko študentje pomagamo tudi pri klicnem centru, kjer zdravnik infektolog, ki je za to odgovoren, in študentje, ki so se udeležili tečaja in se sami izobrazili z različnimi gradivi, ponujajo informacije o virusu covid-19 in odgovarjajo na vprašanja državljanov.

POGOVOR / Aleksija Antonič in Nada Tavčar

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme