Zborovsko petje spet v ospredju v Gorici

Piše: David Bandelj Fotografije: USCI FVG

Mednarodno tekmovanje Seghizzi

Mednarodno tekmovanje Seghizzi je z letošnjo 60. izvedbo stopilo v nadaljnje obdobje svojega delovanja.

Po lanski prepričljivi zmagi vokalne skupine Vikra pod vodstvom Petre Grassi je letošnja izvedba, ki se je odvijala od 21. do 23. julija v gledališču Verdi, ponujala devet zborov iz različnih krajev sveta, ki so tekmovali v štirih kategorijah: nabožna in posvetna polifonija od renesanse do sodobnosti (1), priredbe ljudskih pesmi (2a), črnska duhovna glasba in vokalna pop glasba (2b) in obvezni program zmagovalnih skladb 20. skladateljskega natečaja (3). Sodelujoče zbore, to so bili ženski zbor Lady Cove iz Kanade, kitajski otroški zbor Poly Wedo, filipinski Kammerchor iz Manile, zbor pomorske univerze iz Ščečina (Poljska), zbor Gli sconcertati iz Vittoria Veneta, APZ Maribor, baskovski zbor Ganbara Abesbatza, ukrajinska vokalna skupina Freedom consort in Komorni zbor države Portland iz ZDA, je ocenjevala mednarodna petčlanska žirija, ki so jo sestavljali umetniški vodja tekmovanja in predsednik Eugeniusz Kus, španski zborovodja Francisco Jose Herrero Cabrera, italijanski dirigent Eddi De Nadai ter slovenska dirigenta Petra Grassi in Sebastjan Vrhovnik.

Ob precej obiskanih tekmovalni koncertih je tudi letos v režiji zveze deželnih zborovskih združenj USCI stekla študijska skupina, kjer smo se različni zborovodje ob kritičnem poslušanju tekmovalnih koncertov zbrali ob diskusiji ob teh ali onih repertoarnih, interpretativnih ali stilnih izbirah dirigentov.

V kategoriji z zgodovinsko obarvanim programom se je takoj videla prednost slovanskih zborov, ki so po pristopu k programu resneje obravnavali stilistično in zvočno raznolikost renesanse, romantike in sodobnosti; v drugih kategorijah, kjer je prednjačila ljudska pesem, smo opazovali predvsem zelo zanimivo skladateljsko korespondenco med sodobnimi priredbami ljudskih pesmi ali močno zavzemanje zborov za vokalno pop glasbo. Ta kategorija je pokazala pri zborih resnično več vneme kot bolj klasična kategorija z zgodovinskim programom.

Tu smo se dirigenti najbolj strinjali, da je treba pri zborih vzgajati k izvajanju klasične polifonije, saj je to “šola lepega petja”, brez katere ne bi nastala niti sodobna glasba, prav tako ne vokalna pop glasba. Občuten padec kvalitete na tem področju je precej zaskrbljujoč, ker se zbori raje posvečajo nekritičnemu izvajanju t.i. lahke glasbe, kot da bi se zgodovina začela z njo.

Žirija je zbore nagradila v vsaki kategoriji, pet jih je izbrala, da so tekmovali v zaključnem Gran prixu, ki so se ga udeležili APZ Maribor, zbor pomorske univerze iz Ščečina, zbor Lady Cove, Kammerchor iz Manile in baskovski Ganbara Abesbatza. Na nedeljskem tekmovalnem koncertu so se ti zbori pomerili med sabo s prosto izbiro programa, ki so jo nekateri zbori pridno in pametno izkoristili. Zvečer pa je sledilo nagrajevanje, ki je razkrilo vse rezultate.

V kategoriji z zgodovinskim programom je tretjo nagrado prejel baskovski zbor, drugo APZ Maribor, prvo pa zbor iz Ščečina, APZ Maribor je slavil v kategoriji ljudskih pesmi, kjer je drugo mesto pripadlo zboru iz Manile, tretje pa ponovno Baskom. V kategoriji črnske duhovne in pop glasbe je tretje mesto zasedel ženski zbor Lady Cove, ki je bil eden izmed ljubljencev publike, drugo nagrado je dobil poljski zbor, prvo pa Kammerchor Manila. V tretji kategoriji z obveznim programom novitet je edino nagrado prejel APZ Maribor.

Med množico posebnih nagrad velja omeniti nagrado, posvečeno preminulemu goriškemu dirigentu Giancarlu Biniju, ki jo je prejel otroški zbor Poly Wedo, in pa nagrado za najboljšo izbiro programa, ki jo je prejela Tadeja Vulc, dirigentka APZ Maribor. Nagrado Andrea Giorgi za najboljšega dirigenta je prejela poljska zborovodkinja Sylwia Fabianczyk – Makuch, nagrado Mauro Chiocci za obetavnega dirigenta pa kitajska zborovodkinja Ma Ding.

Sledil je nastop vseh zborov, ki so vsak s po eno pesmijo navdušili res številno publiko, ki je prisostvovala nagrajevanju, nato pa razglasitev treh nagrajencev Gran prixa, to so bili Kammerchor Manila (tretja nagrada), APZ Maribor (druga nagrada) in Zbor pomorske univerze iz Ščečina, ki je dobil veliko nagrado in s tem pravico, da bo nastopil na 62. tekmovanju Seghizzi leta 2025, ko bo ob evropski prestolnici kulture združenje Seghizzi očitno pripravilo posebno izvedbo tekmovanja. Ljubitelji zborovske glasbe vsekakor upamo, da bo tekmovanje Seghizzi nadaljevalo z razvojem v organizacijski učinkovitosti in postalo tudi z glasbenega vidika referenčno mednarodno tekmovanje. Za to pa bo potrebna tudi podpora goriške občine. Ne le v besedah, ampak predvsem v konkretnih dejanjih. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme