Goriška

Zbirka GMD prihaja na knjižne police

Zbirka GMD prihaja na knjižne police

Piše Katja Ferletič: Krstna predstavitev v Galeriji Ars

Goriška Mohorjeva družba je v ponedeljek, 25. novembra, v prostorih Galerije Ars na goriškem Travniku predstavila svojo letošnjo zbirko. Ob prisotnosti avtorjev in urednikov zbirke je večer povezovala prof. Marija Češčut. Uvodoma je pozdravil predsednik založbe msgr. Renato Podbersič, ki se je zahvalil avtorjem knjig in zapisov, urednikom in predstavnikom tiskarn Grafica Goriziana in Budin, pri katerih je GMD letošnje knjige tiskala. “Po evropskih raziskavah je razvidno, da večina Slovencev povprečno prebere v enem letu zgolj eno knjigo”, je dejal Podbersič, ki je še dodal, da “ni daleč čas, ko smo se hvalili, da smo ‘narod knjige’”. GMD pa vstopa v tako – nič kaj spodbudno – stanje z izredno pozitivnim priznanjem, saj je knjiga poezij Claudie Voncina z naslovom Emozioni, ki je pri goriški založbi izšla leta 2017, prejela pomembno priznanje v Firencah. Letošnja zbirka vključuje Koledar GMD ter knjige Spomini na Istro Štefana Ceka, Vzponi iz brezna stiske Kristine Martelanc in Zajčje dogodivščine Mire Susić. Ob zbirki sta še dve deli, Mahničeva estetika in literarna kritika Iva Keržeta in stenski Naš koledar za leto 2020.
O Koledarju GMD je spregovorila urednica Erika Jazbar: “Koledar je knjiga, ki je stara skoraj stoletje in ima za sabo svetlo in veličastno zgodovino”. Letošnja publikacija je zelo zajetna in vključuje več kot 60 člankov, ki jih je napisalo približno 60 avtorjev.
Prispevki v njej obeležujejo pomembno obletnico, ki se je globoko zarezala v naš širši slovenski prostor, t. j. 100-letnico koroškega plebiscita. Poleg tega Koledar tudi tokrat vsebuje tradicionalne vsebine o naši družbeno-kulturni dejavnosti, kulturni dediščini, politični in manjšinski tematiki, poezije, članke verske, kulturne, zgodovinske narave, prispevke o gospodarstvu in okolju. “Del, ki je posvečen spominskim zapisom, je žal dolg, saj smo letos izgubili veliko pomembnih osebnosti”, je povedala Jazbarjeva. Urednica je zbrala tudi “zapise o problematikah družbenega gospodarstva, nadgradnje nekaterih definicij naše polpretekle zgodovine, politične analize, ki niso le nizanje podatkov, a avtorjeva stališča”. Koroški plebiscit in rapalsko pogodbo je v svojem uvodnem eseju zaobjel dr. Stane Granda, saj bomo naslednje leto obeležili njuno stoto obletnico, tako kot tudi obletnico požiga Narodnega doma v Trstu, o kateri je pisal Ivo Jevnikar. Slike za Koledar in za stenski koledar je prispeval koroški fotograf in urednik tednika Nedelja, Vincenc Gotthardt, ki je publikaciji nudil to, kar je urednica iskala, “ne samo romantiko, pač pa živeto pokrajino, slovenske sledove iz preteklosti in sedanjosti, naše ljudi, napise, strukture, cerkve in šole”. Nazadnje je urednica še dodala, da ima Koledar GMD ravnotežje med strokovnimi pisci, ki pišejo eseje, in prosvetnimi pisci, ki pišejo pričevanjsko, čustveno – “ta dvojna prisotnost se lepo staplja in moramo jo obdržati, saj je posebnost, ki je druge publikacije nimajo”.
Prof. Majda Cibic in avtorica Kristina Martelanc sta predstavili knjižno delo Vzponi iz brezna stiske, ki vsebuje devet pričevanjskih zapisov, zgodb ljudi, družbeno zapostavljenih posameznikov. Ti ljudje živijo težke psihološke situacije, ki jih povzročajo različni dejavniki – nasilje, mamila, alkohol, družinski spori in nerazumevanje okolja. Cibičeva je povedala, da “Kristinini junaki so postali del nje, nje same, in brez njih si ne morem predstavljati, da bi ona lahko hodila po svoji življenjski poti”. Avtorica je pogumna socialna delavka, ki se več desetletij ukvarja s človekom v stiski, v človeka zaupa – “v kritičnih situacijah pa se večkrat obrne na Najvišjega” (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

 

28.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!