Zaživela bo tretja izvedba Mednarodnega tekmovanja MUSICA GORITIENSIS

Piše: Kat

V dvorani Dora Bassi v Gorici je danes potekala predstavitev tretje izvedbe Mednarodnega tekmovanja MUSICA GORITIENSIS. Po lanski izvedbi, na katero se je prijavilo 108 tekmovalcev iz 18 različnih držav, sta Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel in Kulturni center Lojze Bratuž, pod pokroviteljstvom občin Gorica in Nova Gorica ter Go! 2025 – EPK 2025, letos organizirala tekmovanje, ki se obeta nadvse zanimivo.

Tekmovanje bo potekalo od 27. marca do 1. aprila 2023 v KCLB in na Glasbeni šoli Nova Gorica (30. in 31. marca) in je razpisano za naslednje sekcije: I. violina, II. violončelo, III. klavir, IV. petje, razdeljene v kategorije glede na starost udeležencev. Strokovno žirijo, ki bo ocenjevala kandidate, sestavljajo mednarodno priznani docenti, profesionalni glasbeniki in člani prestižnih orkestrskih sestavov. Prijavilo se je 87 kandidatov iz 15 različnih držav: 25 violončelistov, 15 violinistov, 21 pianistov in 26 solopevcev. Vse avdicije bodo odprte občinstvu.
Kot so povedali organizatorji, so cilji tekmovanja številni: ustanovi želita širiti glasbeno kulturo in nadgraditi že bogato glasbeno in kulturno ponudbo na Goriškem, nuditi občinstvu kvalitetne koncerte in glasbene večere, ki so s tekmovanjem povezani, ter spodbujati visoko glasbeno izobraževanje mladih. S tekmovanjem ustanovi želita tudi ustvarjati priložnosti medsebojnega spoznavanja in nove vezi med mladimi glasbeniki oz. tekmovalci, docenti ter člani mednarodnih žirij. Drugi partnerji, ki sodelujejo pri projektu so še Kulturni dom Nova Gorica, Piccolo opera festival in Zveza primorskih glasbenih šol.

“Letos bomo naše tekmovanje še bolj popestrili in ovrednotili v pričakovanju na EPK2025,” je napovedala predsednica SCGV Emil Komel Franca Padovan. V bistvu sta glasbena šola in KCLB že povsem vključena v duh EPK 2025, sodelovanje z Mestno Občino Nova Gorica ter z Glasbeno šolo Nova Gorica je že utečeno in rojeva svoje sadove. Franka Žgavec je pozdravila v imenu KCLB, ki je od vsega začetka soprireditelj tekmovanja: “V KCLB smo že gostili številna glasbena tekmovanja na najvišjih nivojih. Nabrali smo si veliko izkušenj na tem področju.” Tekmovanje bo izredna priložnost za promocijo Gorice in Nove Gorice: v atriju KCLB  bo namreč prisotna tudi Info točka, kraj za promocijo ozemlja ter ustanov in podjetij, ki so nudila podporo tekmovanju. Tekmovalcem, članom žirij ter njihovim spremljevalcem bodo organizatorji nudili tudi vodene oglede po Gorici in Novi Gorici.

Kot je povedala ravnateljca SCGV Emil Komel Alessandra Schettino, ki je predstavila program prireditve, bodo dobitniki prvih absolutnih nagrad v posameznih kategorijah nastopili na slavnostnem koncertu 1. aprila, ob 18. uri v veliki dvorani KCLB. Prvonagrajeni najvišje kategorije – kat. E – bodo poleg denarne nagrade imeli priložnost nastopati v glasbenih sezonah pomembnih kulturnih ustanov iz naše dežele in Slovenije. Navzoče je povabila tudi na otvoritveni koncert, ki bo v ponedeljek, 27. marca, ob 19. uri v KCLB, na katerem bo nastopil lanski dobitnik 1. nagrade v kategoriji E, violinist Ulisse Mazzon. “Po lanski, zelo uspešni izvedbi tekmovanja, smo se odločili, da bomo nadaljevali s tesnim in plodnim sodelovanjem z Mestno občino Nova Gorica in z Glasbeno šolo Nova Gorica,” je dejala ravnateljica. Sodelovanja se veseli tudi ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica Aleksander Sluga, ki je prepričan, da tekmovanje MUSICA GORITIENSIS bogati celoten čezmejni prostor. “Čeprav sta glasbeni šoli po naravi drugačni, se tega sodelovanja veselimo in še posebno zadovoljni so naši pevci, saj bodo imeli možnost slediti lekcijam, ki jih bodo vodili nekateri člani žirije,” je dejal ravnatelj. Na srečanju sta pozdravila tudi podžupan MONG Anton Harej, in odbornik za kulturo Občine Gorica Fabrizio Oreti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme