Zavel bo Kosovelov veter …

Piše: APE

Osrednja proslava Slovencev v Italiji

Na tiskovni konferenci, ki sta jo priredili krovni organizaciji SKGZ in SSO v ponedeljek, 7. februarja 2022, so predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, predsednik SSO Walter Bandelj ter predsednica Združenja staršev Romjan Damjana Kobal predstavili program proslave ob slovenskem kulturnem prazniku. Prireditev bo letos v Gorici.

Organizacijo dogodka z naslovom Čutim te kakor veter – glasbeno srečanje s poezijo Srečka Kosovela so letos zaupali Slovencem v Laškem, in sicer otrokom in staršem osnovne šole Ljubka Šorli v Romjanu. Z veseljem sta krovni organizaciji dodelili nalogo organizacije taki sredini, ki izžareva živahno in mlado energijo, kot je šola v Romjanu. “To je zgodba o uspehu,” je povedala predsednica Ksenija Dobrila, saj romjanska šola že veliko let prireja kulturne dogodke. Z bogatim in zanimivim programom se bodo poklonili slovenski kulturi. Predsednik SSO Walter Bandelj je dodal, da so s to odločitvijo želeli poudariti pomembnost, ki jo ima šolstvo predvsem v tem težkem času, in tudi ovrednotiti območje, ki je žal večkrat pozabljeno. Naslov dogodka je tudi spodbudna želja, da bi z vetrom odšle vse slabosti in prišle na dan vse pozitivne lastnosti. Predsednika sta se zahvalila tudi Občini Gorica za sodelovanje.

Predsednica Združenja staršev Romjan Damjana Kobal se je prisrčno zahvalila krovnima organizacijama, ki sta šoli zaupali in ji dali možnost, da uresniči tiho željo. Najprej je obrazložila, zakaj je proslava posvečena Srečku Kosovelu. Po tem slovenskem pesniku je dobil ime moški pevski zbor, ki je bil ustanovljen v 60. letih prejšnjega stoletja in je deloval v Laškem oz.  Ronkah in Tržiču. Zbor je bil zelo prisoten na celotnem območju, kasneje pa je zaradi različnih dejavnikov prenehal delovati, Kosovela pa so vedno ohranili v srcu. Z drugimi društvi so od nekdaj skušali prikazati pomembnost, raznolikost in globino Srečka Kosovela in to posredovati tudi širši italijanski publiki. Ko so si zamislili kulturni večer, so želeli poudariti Kosovelovo besedo, ki je danes še vedno živa in aktualna. Slavnostni govornik letošnje Prešernove proslave, ki bo v nedeljo, 13. februarja, v gledališču Giuseppe Verdi v Gorici ob 19. uri, bo profesor in filozof Jernej Šček. Za režijo odrske postavitve in scenografijo je poskrbela mlada režiserka Jasmin Kovic.

Pri organizaciji slavnostne proslave sodeluje res veliko mladih, ki bodo skrbeli za glasbo, tehnično delo, audio-vizualno produkcijo itd. Letošnja Prešernova proslava bo slonela na novih in modernih idejah. Na prireditvi bosta krovni organizaciji tudi podelili priznanja zaslužnim za delo in uspehe na kulturnem področju med Slovenci v Italiji.

Vstopnice so na voljo na blagajni gledališča Verdi v Gorici do petka od 11. do 19. ure, v soboto od 10.30 do 12.30, ter v nedeljo pred začetkom predstave. Vstopnice lahko rezervirate tudi preko elektronske pošte info.teatroverdigorizia@gmail.com, in jih prevzamete eno uro pred začetkom predstave. Dogodek bo potekal v sodelovanju s slovenskim programom  Deželnega sedeža RAI za FJK. Organizatorji priporočajo predčasni prihod na kraj dogodka za preverjanje potrdila PC.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme