Slovenija

Zaupati v obstoj, učinkovitost in pravičnost EU!

Zaupati v obstoj, učinkovitost in pravičnost EU!

Piše Marijan Drobež / V Sloveniji primeri ponovnega zniževanja gospodarske rasti

V Sloveniji je veliko obletnic pomembnih dogodkov iz preteklosti, tudi sporov o njih, pa obeleževanj, ki so morda zgolj lokalnega pomena. V reviji Demokracija so napisali, “da slovenski levičarji vsako leto mesec maj spremenijo v dneve blaznosti, ko še bolj kot druge dni v letu zganjajo svoj kulturni boj proti navadnim državljanom, ki se jim totalitarizem gabi”. Zagotovo je kakšen dogodek nevreden bučnih razprav in sporov, toda je skladen z načeli in prakso v državah s parlamentarno demokracijo, in ga torej ne bi smeli zanikati. Bolj sporna za slovensko demokracijo so tolmačenja različnih dogodkov iz preteklosti, ki ostajajo brez celovite obravnave in ocene. 27. april je, denimo, uradno državni praznik, označen kot Dan upora proti okupatorju, toda marsikdo je opozoril, da je bil njegova predhodnica Protiimperalistična fronta, ki je imela v programu sodelovanje med Hitlerjevimi nacisti in Stalinovimi komunisti. Dan upora proti okupatorju pa je tudi po vsebini neresničen, saj so boj proti okupatorju v Sloveniji začeli člani narodno obrambne in protifašistične organizacije TIGR. To pa je pri nas zamolčano.
V Sloveniji bodo obeleževanja različnih dogodkov trajala še nadalje v mesecu maju, zato bodo vzbujala nove ocene in komentarje. 14. maj bo Dan slovenske vojske, ki pa ni dovolj pripravljena za zahtevne naloge, kar zanikajo na naslovnici njenega glasila. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, največje sindikalne centrale v državi, Lidija Jerkič, je zagrozila, “da sindikati danes zahtevajo, jutri pa bodo vzeli”. To pa je malo verjetno, da se bo kdaj zgodilo, ker predsednici njena leva ideološka opredelitev najbrž preprečuje, da bi se odločneje zoperstavila enaki ideološki opredeljenosti vlade in drugih odločujočih organov v Sloveniji. Ob Dnevu zmage, ki ga bodo na ideološki in politični levici proslavili dvakrat, devetega in petnajstega maja, bodo pisateljica Svetlana Makarovič in njeni gostje, uprizorili dogodek imenovan Nosil bom rdečo zvezdo, ki je že v prejšnjih izvedbah povzročil kritike in obsodbe tistega dela slovenske javnosti, ki je ideološko in politično drugače opredeljen, kot pa je Svetlana Makarovič. Alojz Ihan, dr. medicinskih znanosti, imunolog, publicist in pisatelj, je v časniku Delo, v komentarju s pomenljivim naslovom Tito po Titu, zapisal: “Naše glave so skoraj 40 let po Titovi smrti še vedno obsedene s strahom, da bi komurkoli prepustili učinkovito oblast. Kot nekoč še zmeraj velja – tovariš Tito, prisegamo ti, oziroma s tujko, druže Tito, mi ti se kunemo! ”
V časniku Delo je Peter Rak na izviren in svojski način opisal svoja spoznanja in občutke, zaradi naše zazrtosti v preteklost. “Če se človek vrne v Slovenijo tik pred aprilsko-majskimi prazniki, ga slovenska stvarnost hočeš nočeš spravi v slabo voljo. 27. april in 1. maj sta še vedno predvsem priložnost za ideološko obstreljevanje, vedno znova so na mizi enaki argumenti in protiargumenti ene in druge strani. Povsem jalova debata praviloma traja kakšna dva tedna, dokler počasi ne zvodeni in se pojavi kakšna druga obletnica tega ali onega dogodka iz sredine prejšnjega stoletja. To je klasičen vzorec, ki se ponavlja že skoraj tri desetletja, in nič ne kaže, da bo kaj drugače leta 2020 ali pa leta 2030. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

12.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!