Kultura

Zaslužni prejemnik je dr. Janko Zerzer

Zaslužni prejemnik je dr. Janko Zerzer

Koroška / Podelitev Tischlerjeve nagrade

Krščanska kulturna zveza (KKZ) in Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) sta v petek, 25. januarja 2019, podelila letošnjo najvišjo nagrado rojakov na severni strani Karavank. Prejel jo je dolgoletni predsednik KKZ dr. Janko Zerzer (1935) za življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju.
Mag. Janko Krištof, predsednik KKZ, je povedal, da s podeljevanjem Tischlerjeve nagrade ohranjajo spomin na velikega rojaka in izpostavljajo njegov pomen za slovensko skupnost.
Predsednik NSKS dr. Zdravko Inzko je v nagovoru opisal prejemnika nagrade. Dejal je, da je večer edinstven, saj bo nagrado prejel isti človek, ki je davnega leta 1979 izročil prvo Tischlerjevo nagrado. Opisal je začetek njegovega življenja v Svečah ob Dravi, šolsko dobo in dejavnosti po vrnitvi s študija na Dunaju. Med svojimi neštetimi prizadevanji je bilo vselej prisotno tisto za ohranitev slovenskega jezika. To je bilo pravzaprav njegovo življenjsko geslo. Vedno je bil zagovornik dialoga med koroškimi Slovenci. Kjer je le bilo mogoče, je v sporih skušal najti kompromise. To velja predvsem za koordinacijski odbor Slovenske prosvetne zveze in Krščanske kulturne zveze, ki je začel delovati leta 1969. Tako na Slovenski gimnaziji kot na Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru je bil eden redkih ali pa edini profesor zgodovine, ki se je trudil, da je v pravi luči pokazal zgodovino druge svetovne vojne, usodo Slovencev v pregnanstvu, pa tudi v odporniškem gibanju. Ogromno je prispeval k dobremu kulturnemu sodelovanju s kulturniki v Sloveniji, bil je tudi pobudnik kulturne izmenjave s Slovenci v Italiji. Prireditve so se po poročanju Radia Ognjišče udeležili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Česnik, podpredsednik državnega zbora Jože Tanko, predsednica državnozborske komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, generalni konzul in konzulka, predstavnik krške škofije prelat Michael Krištof, predstavniki kulturnih, gospodarskih, šolskih in cerkvenih ustanov iz Slovenije, Koroške in Goriške. Kulturni program so sooblikovali komorna pevka Bernarda Fink in pianistka Monika Seher, cerkveni zbor iz Sveč pod vodstvom Damjana Oitzla ter kvartet Dobško jezero pod vodstvom Simona Triessniga. Na večeru so podelili tudi nagrade za letošnji Govorniški natečaj med mladimi rojaki.
Dr. Janku Zerzerju, ki ga tudi pri nas poznamo in cenimo, gredo naše iskrene čestitke!

02.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!