Zaslužena zmaga goriških dijakinj, sad trdega dela

Piše: Katja Ferletič

39. natečaj Conoscere la borsa / Spoznaj borzo

Zaključil se je 39. natečaj Conoscere la borsa / Spoznaj borzo, ki je potekal od septembra 2021 do konca januarja 2022 (17 tednov namesto običajnih 10). Na njem je sodelovalo 90.000 dijakov iz Italije, Nemčije, Francije, Švedske, Luksemburga, pa tudi iz Južne Amerike, Rusije, Singapurja in Vietnama. Skupine dijakov so uresničile svoje investicijske strategije in dosegle do 25% povečanja začetnega kapitala, skupno so opravile približno 1,5 milijona transakcij. Že vrsto let je v borzni igri zelo priljubljeno tudi vlaganje kapitala v trajnostno vodena podjetja, to vrsto poslovanja na natečaju ocenjujejo in nagrajujejo v ločeni lestvici. Cilj natečaja je dijake naučiti uspešno izkoristiti začetni kapital, spoznati in interpretirati borzna nihanja ter odgovorno upravljati denar. Dijaki razumejo in spremljajo gospodarske novice, analizirajo dogajanja na borznem trgu in naložbene odločitve sprejemajo kot ekipa.

Natečaj Spoznaj borzo poteka po spletu, vsi sodelujoči si morajo na telefonček naložiti posebno aplikacijo, preko katere kupujejo in prodajajo delnice, obveznice ter investicijske sklade z začetnim virtualnim kapitalom 50.000 evrov. Na natečaju zmaga skupina, ki v določenem času najbolj poveča svoj kapital. V Italiji tekmovanje promovira zveza Acri (Associazione delle Fondazioni di Origine Bancaria), na Goriškem ga podpira Fundacija Goriške hranilnice, ki je letos omogočila sodelovanje skupno 168 dijakov iz štirih različnih šol: iz goriških tehniških zavodov Cankar-Zois-Vega, zavodov Cossar-Da Vinci in Galilei-Fermi-Pacassi ter zavoda Brignoli-Einaudi-Marconi iz Štarancana. Slovenski tehniški zavodi na tekmovanju sodelujejo že devet let, letos pa sta dve skupini odnesli najvišji nagradi: v sam vrh sta se uvrstili ekipi tretjega razreda turistične smeri. Dijakinje Catherine De Lorenzo, Kristina Filipov, Giada Perabò in Lina Vogrič so se uvrstile na najvišjo stopničko tekmovanja, saj se je po zaslugi njihovih naložbenih odločitev premoženje največ povečalo in prišlo do 56.838 evrov. Aneja Gregorič, Martina Paronit, Gioia Rozic in Kaja Sinigoj pa so se uvrstile na prvo mesto v kategoriji, kjer so bile v ospredju trajnostne naložbene strategije. Sestavo skupin, v katerih lahko sodelujejo največ štirje dijaki, so v razredu določili na podlagi žrebanja, obe ekipi pa je vodila profesorica Sara Bresciani.

Ona je dejala, da so letos imeli nekaj težav, ker je natečaj potekal izključno preko aplikacije za telefončke, in to le v angleškem in nemškem jeziku; ni bilo mogoče delati na računalnikih. Na natečaj so se vpisali že v prvem letniku, pravzaprav je to sodelovanje del šolskega programa in je obvezno za vseh pet razredov turistične smeri in smeri za upravo, financo in marketing, na natečaju pa sodelujejo tudi dijaki prvega in drugega razreda zavoda Vega.

Dijakinje so se na natečaj pripravile, navezovale so se na snov, ki jo obravnavajo med šolskim letom, v veliko pomoč pa so jim bila tudi predavanja, ki so jih brezplačno vodili izvedenci Zadružne kraške banke. “Letos smo začele septembra, sestavile smo skupine in začele s kupoprodajo delnic, ki je vezana na realni sistem,” nam je razložila prof. Sara Brescani in dejala, da so se dijakinje v svet borze poglobile že lani, med šolanjem na daljavo. Uporabile so material, ki je na voljo na spletu, ogledale so si številne videoposnetke o delovanju delnic: “Na tak način smo ponovile, kaj so delnice, kaj je borza in kako lahko kupujemo in prodajamo na borzi.” Catherine De Lorenzo je dejala, da so začele z nakupovanjem delnic podjetij, ki poslujejo na področju športa in rekreacije, “osredotočile smo se na športni sektor in trajnostni turizem. Sestavile smo dve skupini in obe sta se uvrstili na prvo mesto: ena v splošni lestvici, druga v lestnici za trajnostni razvoj. Zelo smo zadovoljne!”

Pri izbiranju delnic so se navezovale na aktualnost, na to, kar se dogaja v svetu, in na učinke, ki jih svetovni dogodki imajo na borzo. Očitno so svoje analize uspešno opravile, višek porastka njihovega začetnega kapitala je bil približno 60.500 evrov. “Opazovale smo, kako se razvija pandemija, kaj se dogaja v svetu, učinke, ki jih ima npr. kriza v Ukrajini na borzna tržišča,” je še dejala prof. Brescianijeva in dodala, da nekatere od delnic, ki so jih dijakinje kupile, so spadale med trajnostne naložbe, “do zadnjega sploh nismo vedele, da smo se uvrstile na prvo mesto v obeh kategorijah, bilo je lepo presenečenje.”

Nihanja na tržišču so spremljale vsak dan, bilo je tudi veliko izvenšolskega dela, imele so različna mnenja, a v skupinah so dobro delale. Stalno so bile v stiku, individualne izbire in interese so strnile v skupno strategijo, ekipno delo je bilo uspešno. “Delo nas je zelo prevzelo, včasih se nismo strinjale, a na koncu smo se vedno zmenile in izbrale strategijo”, so dejale. Catherine je poudarila, da je bilo težko redno opazovati nihanja borze in jih predvidevati. “Znale smo opazovati in interpretirati dogajanja na borzi, pri našem delu in končnem rezultatu pa je imela pomembno vlogo tudi sreča.”  Prof. Sara Bresciani je na svoje dijakinje zelo ponosna: “To je zelo lep razred. Jaz sem jim pomagala, dala sem jim iztočnice, ostalo so naredile same. Odlično so vodile igro do konca, čeprav so bili zadnji dnevi prežeti s stresom in adrenalinom. Skupini sta dobro sodelovali in se podpirali, to je privedlo do odličnega končnega rezultata. Zmaga je povsem zaslužena, to je izreden razred!” Dijakinje se bodo v maju udeležile državnega nagrajevanja v Fabrianu, Fundacija Goriške hranilnice pa bo omogočila, da bodo prisotne že na zaključni slovesnosti v Palermu, ki bo potekala od 1. do 3. aprila in na kateri bodo sodelovali tudi zmagovalci iz ostalih evropskih držav.

Uspeh je nagrada za trud dijakinj in profesorjev, dokazuje, da izobraževalni programi o finančni vzgoji dajejo sadove. Dijakinje so pridne in navdušene, v natečaju bodo sodelovale tudi naslednje leto in prepričani smo, da bodo še naprej uspešne, tako kot tudi njihovi sošolci. Čestitamo!

“Zelo sem ponosna na dijakinje!”

Ravnateljica prof. Mara Petaros, ki vodi tehniške zavode Cankar-Zois-Vega, je spregovorila o natečaju, izobraževanju o finančni vzgoji in pomembnih uspehih svojih dijakinj.

Koliko let že sodelujete pri natečaju “Poznati borzo”? Kako ste izvedeli za natečaj?

Na natečaju Spoznaj borzo sodelujemo že deveto leto zapored. Vsakokrat smo dosegli dobre in zelo dobre rezultate na krajevni ravni, nikoli pa se še nismo povzpeli na vrh državne lestvice. K sodelovanju nas je povabila Fundacija CARIGO. Prvo leto smo pristopili k projektu zgolj iz radovednosti, vsako leto sproti pa je navdušenje naraščalo.

Kako so dijaki sprejeli predlog?

Dijaki že od samega začekta sodelujejo pri tem natečaju z velikim navdušenjem. Z leti je nastalo tudi neko interno tekmovaje med posameznimi šolskimi ekipami. Ob začetku pouka pa dijaki sami vprašujejo, kdaj se bo natečaj začel.

Na tehniških zavodih posvečate veliko časa izobraževanju

o finančni vzgoji?

Natečaj Spoznaj borzo se vključuje v širši projekt finančne vzgoje, ki je namenjen dijakom vseh treh smeri. Na šoli potekajo predavanja, ki jih vodijo finančni svetovalci, podjetniki in drugi izvedenci. Od vsega začetka lahko računamo na pomoč prej Zadružne banke Doberdob – Sovodnje in sedaj Zadružne kraške banke, ki nam nudi predavatelje. Pri teh predavanjih se seveda ne osredotočimo samo na borzno poslovanje, temveč posvečamo veliko pozornosti predvsem tistim bančnim operacijam, ki jih bo vsak naš dijak, ko bo odrasel, uporabljal, od tekočega računa do hipotekarnega posojila pa do spletnega bančnega poslovanja. Dijakom skušamo nuditi orodja, da se bodo znali kretati med vsemi temi posli.

Ste se že kdaj visoko uvrstili na tem natečaju?

Od samega začetka dalje osvajamo prva mesta v okviru Fundacije CARIGO. Da bi ena goriška ekipa zmagala na vsedržavnem natečaju, pa se ni še nikoli zgodilo.

Kakšni so bili vaši občutki, ko se izvedeli, da so se vaše dijakinje uvrstile v sam vrh državnega tekmovanja?

Zelo sem ponosna na dijakinje, ki so tako dobro investirale svoj začetni kapital. Dijakinje so se res potrudile in zelo pazljivo vložile razpoložljive zneske. Istočasno pa moram omeniti tudi prof. Saro Bresciani, ki že šesto leto zaporedoma koordinira in vodi natečaj na šoli. Brez njenega dela in navdušenja bi nikoli ne dosegli teh rezultatov.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme