Zapustila nas je novinarka in publicistka Manca Košir

Fotografije: STA

V 77. letu starosti nas je zapustila slovenska novinarka in publicistka Manca Košir, je v petek, 3. maja 2024, odmevala novica po slovenskih medijih. Bila je izredna profesorica na ljubljanski Fakulteti za družbene vede in avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter številnih knjig. V zadnjih letih se je dvakrat spopadla z rakom, a ji ta ni odvzel upanja, radosti in volje, o boju z boleznijo je tudi večkrat javno spregovorila.

Manca Košir se je rodila 5. marca 1948 v Mariboru. Leta 1969 je diplomirala iz matematike in fizike na Pedagoški akademiji v Ljubljani. Šest let kasneje je diplomirala na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Naziv doktorja filoloških ved je pridobila leta 1987 na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Uveljavila se je tudi kot filmska igralka, saj je nastopila v več filmih. Kot novinarka je začela objavljati v Mladini leta 1970 in tri leta kasneje nadaljevala kot profesionalna novinarka v Tedenski tribuni in Teleksu. Pisala je za številne najbolj ugledne časopise v takratni Jugoslaviji. Bila je tudi članica uredništva Nove revije vse od ustanovitve leta 1982 do leta 2000. Od leta 1980 do upokojitve leta 2005 je bila zaposlena na Fakulteti za družbene vede kot izredna profesorica za novinarsko sporočanje, vzgojo za medije in novinarsko etiko.

Skupaj z Andragoškim centrom Slovenije je konec devetdesetih let prejšnjega stoletja ustanovila študijske krožke Beremo z Manco Košir, dejavna je bila pri Hospicu. Udejstvovala se je tudi na političnem področju, saj je leta 2011 kandidirala na državnozborskih volitvah na listi Stranke za trajnostni razvoj Slovenije.

Manca Košir je pustila neizbrisno sled tudi kot pisateljica poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter mnogih knjig. V okviru leposlovja so pisma njena najpogostejša zvrst. Tako so leta 1991 nastala Ženska pisma, Moški : ženska: pisma z Dušanom Jovanovićem, Moška pisma, Darovi minevanja in še številna druga.

V spomin Manci Košir sta se na družbenih omrežjih poklonili tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in ministrica za kulturo RS Asta Vrečko. Pirc Musarjeva je napisala, da ji je vsak pogovor s preminulo slovensko ikono napolnil dušo ter da je bila Manca Košir vedno neomajna borka za enakopravnost žensk. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme