Zanimiva delavnica javnega nastopanja

Piše: APE

Opčine / Pobuda skupine ZKB mladi

Skupina ZKB mladi že vrsto let prireja številne zanimive, didaktične in enkratne pobude, namenjene mladim članom Zadružne kraške banke Trst Gorica. Prva letošnja pobuda je bila namenjena delavnici javnega nastopanja – public speaking. Na vrsti sta bili dve srečanji. Prvo je potekalo v torek, 18. aprila, v dvorani ZKB TS GO v Sovodnjah, drugo pa v četrtek, 27. aprila, v dvorani ZKB TS GO na Opčinah. Oba večera je spretno vodil poklicni moderator z dolgoletnimi izkušnjami na mednarodni ravni, radijski in televizijski voditelj in operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban.

Četrtkove delavnice na Opčinah se je udeležilo kar lepo število mladih, ki so pozorno in z zanimanjem sledili razlagam, navodilom in nasvetom predavatelja. Vse prisotne je najprej pozdravil referent skupine ZKB mladi Alex Rupel. Skupina ZKB mladi deluje že od leta 2016 in je bila ustanovljena z namenom, da bi se vedno več mladih približalo banki in skupini, katere cilj je druženje, razvijanje novih idej in predvsem organiziranje pobud v naših krajih. V tem letu bodo organizirali še številne druge dejavnosti, kot so predavanja, izleti in delavnice, je sklenil Alex Rupel.

Mladi udeleženci delavnice so se najprej predstavili. Prav tako se je predstavil tudi voditelj delavnice Evgen Ban in na kratko opisal svojo kariero. Zatem je beseda tekla o govoru v javnosti in kako ga lahko vsak izboljša. Pomembno je, da vsak med svojim govorom skuša zabavati publiko oz. občinstvo. Govorec je lahko zabaven, če uporablja nekatera sredstva, kot je lahko verbalna, neverbalna in paraverbalna komunikacija. Dodana vrednost nastopa oz. predavanja je, brez dvoma, lastna osebna zgodba. Glavna področja javnega nastopa so tri, in sicer nastop, vsebina in prenos sporočila do druge osebe. Zelo pomemben je tudi empatični del oz. čustva, ki jih vsak posreduje poslušalcem. Največji težavi pa sta gotovo strah pred nastopanjem in strah pred javnim nastopanjem. Razumeti je treba, da je vsakega strah, da strah lahko tudi pomaga in da vaja dela mojstra. Evgen Ban pa je nato posredoval nekaj koristnih nasvetov za pripravo na nastop. Najprej je zelo pomembno, da se vsak v nastop vživi, nakar vadi oz. poskusi nastop pred namišljenim občinstvom ali pa govori pred mikrofonom. Nastop mora biti sestavljen iz nekaterih osnovnih faz, kot so uvod, jedro in zaključek. V uvodu mora govornik pritegniti pozornost občinstva ter začrtati cilj in razlog nastopa. Jedro nastopa sestavlja razvijanje predstavljene zgodbe in primerov. V zaključku pa je treba izpostaviti prošnjo oz. sporočilo ali pa lastno misel.

Zanimiva delavnica se je sklenila z vajo in poskusom javnega nastopanja. Udeleženci so predstavili svoje zamisli in se s pomočjo koristnih nasvetov Evgena Bana preizkusili v novih izzivih.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme