“Zame je bilo veliko lažje, ker sem obiskoval znanstveni licej”

Andraž De Luisa je študent matematike na ljubljanski Fakulteti za matematiko in fiziko. Z njim smo se pogovarjali o njegovi izbiri študija in o Klubu zamejskih študentov, ki mu predseduje.
Zakaj si se odločil za matematiko?
To je bilo v bistvu logično nadaljevanje višješolskega študija, ker sem obiskoval znanstveni licej. Že na višji šoli so mi bili všeč znanstveni predmeti, za univerzo pa sem bil v dvomu med študijem matematike in inženirstva. Na koncu sem izbral matematiko, ker se mi zdi, da bi lažje prestopil od matematike, ki je bolj abstraktna, k inženirstvu, ki je bolj praktično.
Glede na študij, ki si si ga izbral, s čim bi se želel poklicno ukvarjati?
Po študiju matematike po navadi greš v bolj raziskovalne vode ali pa te spodbujajo, da delaš v bančništvu ali zavarovalništvu, kar mislim, da me tudi najbolj zanima. Zagotovo vem, da ne bi hotel učiti.
Kako poteka študij?
Nimamo samo matematike, veliko poudarka je tudi na programiranju, računalništvu in fiziki. Z razliko od študija matematike v Italiji na primer ni vse samo abstraktno, ampak imamo dosti praktičnega dela pri vajah. Na prvi ali drugi stopnji imam namen eno leto obiskovati fakulteto v Trstu, ker sta fakulteti povezani in sodelujeta. Na tak način dobim dvojno diplomo in nimam težav s priznavanjem diplome v Italiji, čeprav bo zdaj verjetno lažje s priznavanjem diplome, ker bo zdaj za to skrbel deželni šolski urad.
Zakaj si se odločil za študij v Ljubljani in ne v Trstu?
Tako sem se odločil zato, ker sem želel nadaljevati študij v slovenščini in ker je v Sloveniji študij bolj praktično naravnan in ni tako teoretičen kot v Italiji.
Za koga je primeren študij matematike?
Matematika je lahko primerna za vse. Koliko matematike si imel na višji šoli, ne predstavlja problema, ker začnemo na univerzi od začetka. Postopoma pridemo skozi vso snov, ki smo jo obravnavali na višji šoli, čeprav se tega lotimo precej hitro. Meni je bilo veliko lažje, ker sem obiskoval znanstveni licej, vendar sem opazil, da bi lahko diplomiral na tej fakulteti, tudi če bi končal višješolski študij na kateri drugi šoli. Na začetku imaš nekaj več težav, vendar so ti tudi profesorji na razpolago na govorilnih urah in ti pomagajo, prav tako tudi drugi študenti in študenti tutorji, in ti je zaradi tega lažje, tudi če si imel manj priprave.
Si predsednik Kluba zamejskih študentov. S čim se ukvarjate?
Smo na voljo bodočim študentom, da jim nudimo informacije, ki jih zanimajo, o samem študiju, vpisnem postopku, življenju v Ljubljani, štipendiranju… Zaradi tega tudi organiziramo npr. dan odprtih vrat, na katerem smo dijakom predstavili študij v Sloveniji, in podobne pobude. Klub je nastal z namenom, da bi združeval zamejske študente, da, ko prideš v novo okolje, ne prideš samo med neznane ljudi, ampak imaš ob sebi ljudi, ki ti lahko pomagajo, da se meniš za prevoz do Ljubljane… V klubu bi si želeli, da bi več študentov bolj aktivno sodelovalo in da bi še kdo pristopil h klubu.

Piše Urška Petaros: Naši študentje v Ljubljani / Andraž De Luisa

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme