Zaključni dogodek projekta Moja zgodba iz tišine

Društvo Center za psihoterapijo in psihosocialno pomoč Koper v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem in Zavodom Epiona vabi na zaključni dogodek projekta Moja zgodba iz tišine, ki bo potekal v soboto, 20. maja 2023, ob 16.00 (v Kopru) v Mali loži pod volti Pretorske palače v Kopru (pri slaščičarni Dehar).

V okviru dogodka bomo predstavili projekt in publikacijo Moja zgodba iz tišine, zbirko zgodb in spominov v slovenščini in italijanščini. Zapise smo prejeli v okviru projekta in petih izkustvenih delavnic, izvedenih v začetku leta 2023 na obeh straneh slovensko-italijanske meje, v Istri in na Krasu. Pričevanja razstirajo težke, pa tudi prijetne izkušnje življenja ob meji skozi obdobja fašizma, socializma, druge svetovne vojne, povojnega izseljevanja in priseljevanja. O vseh teh individualnih in kolektivnih travmah, ki zaznamujejo območje slovensko-italijanske meje, želimo spregovoriti s priznanimi govorci na okrogli mizi Glasovi iz tišine.

Na dogodku bo v okviru razstave predstavljena serija fotografij, ki smo jih na podlagi prispelih zgodb udeležencev generirali s pomočjo umetne inteligence. Spremljevalni del dogodka in razstave bodo tudi izložbe v starem mestnem jedru Kopra, ki jih bomo v duhu aktivizma popisali z izseki teh zgodb. S tem dejanjem želimo dati glas tako zgodbam iz tišine kot tudi “krajem pozabe”, kot je nevidni italijanski spomenik iz leta 1945 v Kopru/Capodistrii, katerega obletnico obeležujemo dan po dogodku.

Program dogodka (16.00–17.30)

1. Predstavitev projekta in publikacije Moja zgodba iz tišine

2. Branje zgodbe Moja nona Eugenia, dr. Jure Vuga, umetnostni zgodovinar, sociolog kulture in pesnik

 3. Okrogla miza na temo Glasovi iz tišine (tišina, travma in spomini ljudi)

Govorci in govorke na okrogli mizi:

– dr. Paolo Fonda, psihiater in psihoanalitik
– dr. Stefano Lusa, zgodovinar in novinar

– dr. Katja Hrobat Virloget, antropologinja, moderatorka

 4. Spremljevalni dogodek: razstava fotografij (in povabilo k sprehodu po Čevljarski in Župančičevi ulici do Prešernovega trga)

Projekt poteka v okviru razpisa Spodbude za rešitve: dolgoživa družba, ki ga sofinancirata Stičišče nevladnih organizacij Istre in Krasa – ISKRA ter Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za nevladne organizacije.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme