Zakaj je za kristjane zanimivo islamsko bančništvo?

V času, ko je zahodnjaška bančna politika v globoki krizi in je s tem posledično povezana tudi nestabilnost političnega vladanja, je islamsko bančništvo eno izmed najhitreje rastočih finančnih industrij z ocenjeno velikostjo sektorja več kot 1000 milijard dolarjev ob predpostavki bonitetne agencije Moody´s, da se bo ta številka v prihodnosti še petkratno povečala.
Glavna načela islamskega bančništva so prepoved obresti, špekulacij in vlaganja v tvegan kapital. Prav tako je prepovedano vlaganje v vojaško industrijo, pornografijo, alkohol in igre na srečo. Na tem mestu hitro pridemo do ugotovitve, da je islamsko bančništvo pravo nasprotje zahodnjaškemu tipu bančništva. Žal lahko kristjani v zadnjem času v medijih preberemo veliko slabih novic o nemoralnih poslih cerkvenih institucij v naši državi in drugod po svetu. Zakaj nas ne moti, da denar, ki ga imamo naložen na banki, lahko konča kot investicija za novo orožje, ki ubije na tisoče ljudi, ali kot naložba za kontracepcijska sredstva, ki preprečujejo, da bi človek živel v skladu z lastnim telesom? Ali nismo kristjani proti temu?
Prvo islamsko banko so ustanovili pred 50 leti v Egiptu, danes jih je po svetu več kot 325. Niso omejene samo na muslimanski svet, ampak so razširjene po vsem svetu. Islamski finančni sistem temelji na šeriatskem pravu, ta pa na temeljih muslimanske svete knjige Koran. V islamu trgovanje ni nič spornega, ker je bil tudi prerok Mohammed trgovec.
Svetovni finančni sistem se osredotoča na ekonomski in finančni vidik transakcij, medtem ko islamski poudarja etične in moralne vrednote. Prvi temelji na obresti, drugi pa na poravnavi dobičkov in izgub. Glavni cilj islamskega bančništva je ta, da so ljudje upravičeni do svojega zaslužka, če je ta pridobljen na pošten način. Eno izmed glavnih načel je tudi obvezna miloščina, po kateri mora vsak finančno sposoben musliman vsako leto darovati 2,5 % svojega zaslužka revežem. Posebnost tega bančništva je tudi ta, da imajo banke posebne nadzorne organe, ki preverjajo, ali banke delujejo v skladu s šeriatskim pravom.
Islamsko bančništvo na Balkanu
Bosnia Bank International predstavlja prvo islamsko alternativo bančništva v Evropi, poleg tega pa z inovativnimi poizkusi, kot je primer Sarajevo Business Foruma neposredno spodbuja podjetniški način vključevanja lastnikov kapitala s stvarnimi ekonomskimi dejavnostmi, kar je eden od glavnih ciljev islamskega oz. poslovnega bančništva (Čolan, 2013). Banka ima v Bosni in Hercegovini velik uspeh, zato je realno pričakovati, da bo razširila svoje delovanje v tujino, problem predstavlja le tamkajšnji politični sistem. Islamske banke bodo kmalu prišle na sosednjo Hrvaško, kjer so uredili zakonske predpise za njihovo delovanje. Tudi papež Benedikt XVI. je priporočil komercialnim bankam, naj prevzamejo principe islamskega bančništva zaradi moralnega in etičnega zgleda. Svetovne banke gledajo na denar kot na blago, ki se prodaja in kupuje, kar je seveda v nasprotju s funkcijo denarja kot sredstva izmenjave in merila vrednosti drugih stvari. Muslimanska vera prepoveduje zaslužek denarja z denarjem, vendar tudi omogoča dobiček, potem ko denar preide iz monetarne v ekonomsko funkcijo. Alternative v bančništvu torej obstajajo. Grozljivo je spremljati zgodbe o pohlepu bank in bankirjev, ki se končajo s propadanjem družin, onesnaževanjem narave in bankrotom držav. Zakaj se kristjani ne vrnemo k svojim koreninam in zavrnemo to nemoralnost in sprevrženost v bančnem sistemu? Izkoristimo priložnost in vzemimo za zgled etične in moralne temelje islamskega bančništva!
Janez Rutar

(iz priloge Bodi človek!, 7.3.2013)

Izkoristimo priložnost in vzemimo za zgled!

Preberi tudi

Ban, vladarski priimek (2. del)

Primorski priimki

Jezikovnica (152)

Jezikovnica

Jezikovnica (152)

20.03.2023
Na stopnicah (100)

Na stopnicah

Na stopnicah (100)

29.07.2023
Naturopatski nasveti (443)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme