Kultura

Zaigrali so igro Sončna vila in kralj noči

Zaigrali so igro Sončna vila in kralj noči

Piše Mojca Petaros: Opčine / Mala gledališka šola Matejke Peterlin

V petek, 21. junija 2019, je v Finžgarjevem domu na Opčinah doživela uprizoritev končna produkcija Male gledališke šole Matejke Peterlin. To je bila že 18. izvedba gledališke šole, ki je med mladimi zelo priljubljena, saj otroke seznanja z vsemi vidiki gledališkega ustvarjanja – od soočenja z besedilom do odrskega nastopa, ki vključuje tudi glasbo, kostume, scenografijo in rekvizite. Glavna organizatorja male gledališke šole sta Slovenska prosveta in Radijski oder, podpira pa jo tudi Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Otroci od šestega do trinajstega leta starosti so v samih petih dneh naštudirali gledališko igro Sončna vila in kralj noči, ki jo je napisala Lučka Peterlin Susič. To je zgodba o mali sončni vili Lux Solis, ki rada hodi na modne defileje. Zaradi svoje ljubezni do mode nevede zbudi pozornost hudobnega kralja noči, Rexa Noctisa, ki jo hoče privabiti na mračno stran, da bi postala njegova asistentka in manekenka. Da bi jo prepričal, naj zapusti sončno kraljestvo, je Rex Noctis pripravljen narediti vse. Lux Solis pa priskočijo na pomoč zlobne mračne vile, ki jim prav nič ne ugaja, da njihov kralj tako občuduje sončno vilo. Skupaj pripravijo načrt, ki mu ni kos niti Idejko, najbistrejši škrat kralja Rexa. Ta se mora zato odpovedati lepi sončni vili in se skupaj s svojim mračnim kraljestvom umakniti.
Zaradi visokega števila udeležencev so predstavo tudi tokrat odigrali v dveh izmenah: v vsaki zasedbi je nastopilo kar triindvajset otrok.
Režija predstave je bila tudi letos zaupana gostujočemu režiserju: tokrat je bila ta naloga dodeljena režiserki Kim Komljanec iz Ljubljane, ki vodi delavnice na področju dramskega pisanja in mentorstva gledaliških skupin po Sloveniji, pa tudi drugod po Evropi, predvsem v Angliji, kjer je delovala zadnja leta. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

26.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!