Zahvalne nedelje

Zahvalne nedelje stoji zapisano zato, ker so v Sloveniji zahvalno nedeljo že obhajali, pri nas pa bodo zahvalne nedelje v naslednjih tednih, nekateri jih bomo obhajali že to nedeljo, drugi prihodnji teden.
“Koliko gneva proti Bogu in jeze na Boga se stalno kuha med objestnimi ljudmi, koliko pritoževanja in pozivanja na zagovor se dviga z zemlje proti nebu, proti Stvarniku sveta in vesolja, proti nebeškemu Očetu in ljubitelju človeških otrok”!
In letošnja zahvalna nedelja, enaintrideseta navadna, nas še posebej nagovarja s svojim prvim berilom iz Knjige modrosti: ‘Kajti ljubiš vse, kar je, in nič od tega, kar si naredil, ti ni zoprno, saj tega, kar bi sovražil, ne bi bil naredil’! (Mdr 11,24).
O, Gospod, daj nam spoznati in razumeti, da si ti naš veliki dobrotnik, da smo tvoje delo in da je vse, kar smo in kar imamo, dar tvoje očetovske roke in tvoje brezkončne ljubezni. Navdihni nas s svojo milino in daj, da se ti bomo vedno in za vse zahvaljevali”, je zapisal koprski škof dr. Jurij Bizjak.
Tisto o gnevu me je prizadelo, ker je res. Na to sem pomislil, ko sem v nedeljo zjutraj nesel torbico bioloških smeti v velik zabojnik in sem otrpnil, ko sem ga odprl. Toliko odvrženega kruha že dolgo nisem videl. In me je zabolelo, kot me že dolgo ni.
Zahvalna nedelja je bila včasih praznik hvaležnosti za darove zemlje, zato smo imeli lepo okrašene cerkve s plodovi zemlje. Včasih je šlo za iskreno zahvalo, danes so plodovi zemlje le še okras, žal.
Pa bi vendarle morali biti hvaležni v življenju.
Za življenje najprej, za zdravje, za kruh, za toploto naših domov, za vsak pozdrav, ki nam ga nameni sosed, za ogromno stvari.
“Danes je zahvalna nedelja in je prav, da se vprašamo, ali znamo biti hvaležni. Na to vprašanje bomo dobili verjetno zelo različne odgovore. Dokler nam gre vse gladko, se nam zdi to samoumevno. Pa v resnici sploh ni tako. Ni samoumevno, da živimo tu, v relativnem miru, da smo kolikor toliko zdravi, da imamo materialno toliko, da lahko živimo, da se razumemo z družino, sosedi in sodelavci itd. No, marsikaj ni idealno in bi bilo lahko bolje, ampak hvaležni moramo biti tudi za to, da gremo v danih razmerah naprej. Vsak lahko zase premisli, za kaj vse je lahko hvaležen. Prepričana sem, da živi človek čisto drugače, če zna biti hvaležen, kot pa če za vsako stvar samo jamra. Poznam mnoge bolnike, ki bi imeli po svoje dovolj razloga za nezadovoljstvo, pa znajo biti hvaležni za tisto malo, kar še zmorejo. Občudujem jih”, je preprosto, a zelo povedno napisala dr. Metka Klevišar v svojem vsakodnevnem zapisu na družbenem omrežju Facebook, kamor je prišla, na prošnjo mnogih, šele pred kratkim.
Da, človek živi čisto drugače, če zna biti hvaležen.
Bodimo hvaležni torej in to hvaležnost delimo z drugimi!
Ni res, da ne moremo spremeniti sveta na bolje, že to, da spremenimo sebe in koga ob nas, je veliko!
Zahvalna nedelja naj bo zato priložnost, da se Bogu zahvalimo za vse, kar imamo, a tudi za to, da smo hvaležni sami drugim, tiho, nekričavo, a zato bolj pristno, toplo človeško!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme