Goriška

Zahtevne priprave na festival v uspešni sezoni

Zahtevne priprave na festival v uspešni sezoni

Piše Matevž Čotar: POGOVOR / Filip Hlede

Pred nami je 48. festival narodno-zabavne glasbe Števerjan 2018, ki ga z velikim zagonom pripravljajo člani društva Frančišek B. Sedej. Pogovorili smo se o tem s predsednikom Filipom Hledetom.

Koliko let si že odbornik društva in kako se je v teh letih festival spreminjal?
Odbornik društva sem že 15 let, odbornik festivala 13 in predsednik 8 let. Glavna razlika v teh letih pa je gotovo birokracija, ki te kar požira in jemlje voljo in energijo. Vsi novi varnostni predpisi te postavijo v tako stisko, da bi se skoraj odrekli festivalu. Zelo zahtevna je priprava dokumentacije, ki jo zahtevajo oblasti. Pri tem nam pomaga tudi izveden tehnik, ki pozna vse zakone in nas obvesti, če kaj pozabimo.
Povedal si, da obstaja odbor, ki se ukvarja samo s festivalom. Kdaj pravzaprav začne delati in koliko ljudi pomaga pri uresničitvi festivala?
Tako je! Poleg odbora društva je tudi odbor, ki se ukvarja samo s festivalom, kajti ta terja veliko organizacijskega dela. V odboru za festival je 15 članov (nekateri so tudi odborniki društva), ki začnejo delovati že meseca oktobra, potem pa zadnja dva tedna priskoči na pomoč še približno sto aktivnih članov našega društva.
Letos je le 14 prijavljenih ansamblov? Kateri so razlogi za to “krizo”?
Ja, res jih je malo, sicer je bilo prijavljenih 16, a sta se dva ansambla zaradi službenih obveznosti članov pred tednom odpovedala nastopu. Opažamo pa, da kriza ni samo na našem festivalu, ampak tudi pri vseh drugih na vseslovenski ravni, kar nas delno tolaži. En razlog je ta, da so se v zadnjih desetih letih festivali razmnožili in se nekateri ansambli odločijo za enega in ne za drugega, še predvsem tisti, ki prihajajo iz bolj oddaljenih krajev, izberejo tistega, ki je bliže. Nekateri ansambli pa raje nastopajo na veselicah, kjer je zaslužek bolj gotov kot na festivalu. Nastop na veselicah pa ti ne prinese enake vidljivosti kot nastop ali zmaga na festivalu. Mislim, da je to ključ, ki ga moramo upoštevati organizatorji.
Napovedovalca in žirija so potrjeni?
Napovedovalca ostajata Tjaša Hrobat in Jure Sešek, saj smo ugotovili, da se je par odlično ujel. Glede žirije pa je prišlo do menjave, saj so nam zaradi službenih obveznosti trije člani odpovedali. Žirijo letos sestavlja šest članov in ne sedem, novost sta priznana glasbenika Andrej Plesničar in Hanzi Kezar, ki sta navdušeno sprejela naše vabilo.
Kaj pa novosti?
Tudi letos bo občinstvo volilo za najbolj priljubljen ansambel v petek in soboto, ta dva bosta tako neposredno uvrščena v finale.
Novost je letos crowdfounding, to je zbiranje denarja po platformi za množično financiranje. V bistvu ljudje, ki jim je pri srcu festival, ali Slovenci po svetu, ki ne morejo biti prisotni na festivalu, lahko prispevajo vsoto denarja in tako dobijo v zameno prenos festivala ali festivalsko majčko. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

08.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!